Apr 16 2012

Europas kris får portugiser att emigrerar till Angola

Av Pettersson

Den ekonomiska krisen och arbetslösheten i Portugal har gjort att många portugiser nu flyttar utomlands för att hitta jobb. Landet ser sin största emigrationsvåg sedan 60-talet, och de som flyttar gör det inte minst till de ekonomier som till skillnad mot Portugal växer nu – de forna kolonierna i Afrika.

Cristiana Lavrador sitter i det starka soljuset på Clube Nautico, en av de klassiska samlingspunkterna för portugiser i Angolas huvudstad Luanda. Hon har följt med sin man hit, han har fått ett bra jobb inom oljeindustrin, och nu vågar hon inte ens tänka på att flytta hem.

I krisens Portugal har hon ingen aning om det finns ett jobb åt henne, här i Luanda däremot har hon ett bra arbete på en bank, och hon ser nya portugiser anlända varje dag.

– De kommer hit för att överleva, säger Cristiana, och många av dem får bra jobb och kan göra snabb karriär till skillnad mot hemma, säger hon.

För sex år sedan ställde angolanska ambassaden ut 156 visum till portugiser på väg till Angola, fyra år senare var siffran nära 24 000. Portugals premiärminister har till och med i tal uppmanat landets unga att söka sig utomlands, när jobben inte längre finns på hemmaplan.

Och Angola som behöver utbildad arbetskraft efter årtionden av inbördeskrig har svarat med att införa ett förenklat treårs visum för alla som kan visa att de har en anställning. Det är inte minst de välutbildade som lämnar Portugal nu. I Angola finns 3 000 portugisiska företag att söka jobb hos. Angola är Portugals största exportmarknad utanför EU.

Danilo Cruz, på ett växande industri- och handelsföretag, som arbetar bland annat mot Portugal märker också av krisen. Hans företag anställer bara portugiser till de högutbildade jobb de inte lyckas hitta lokal arbetskraft till, och han har många att välja bland just nu.

Danilos företag får in 40 ansökningar per dag för varje jobb de annonserar ut. Och det trots att Luanda inte är staden med det bästa ryktet. Fortfarande mycket fattigt, dålig infrastruktur som el och vägar, och dessutom känt som världens dyraste stad.

– För bara några år sedan var intresset för att komma till Angola och jobba inte närheten, ett tecken så gott som något på hur tuffa förhållandena är i Europa just nu, säger Danilo Cruz.

-Pettersson undrar varför kommer afrikanerna hit – jobben finns i Afrika!

Luanda – Angolas huvudstad

Sveriges Radio


Apr 16 2012

Musiktema A till Ö

Av Eva-Marie och Law of the Land

Måndagskvällen är här och nu väntar ni på en överraskning i musikväg? Petterssons är den partiska politiska bloggen i cyberspace som skriver om stort och om smått. Men NU är det dags för kvällens musiktema. Håll i hatten och skaka loss till….

Andy WilliamsHoward Andrew Williams, 1927 i Wall Lake, Iowa, är en amerikansk sångare och underhållningsartist, främst känd för TV-serien The Andy Williams Show, som belönades med Emmy 1962, 1965 och 1966. Han hade många skivsuccéer i början på 1960-talet, den största är förmodligen ”Moon River”, som han hade som sin signaturmelodi.

The House of Bambo Ett hus av bambo, varför då? I Sverige har vi numera boskolor för diverse bostadskulturkrockar…… Låten är häftig tycker jag vad tycker du?

YouTube Preview Image

Nästa bidrag som är sjungen av Audrey Hepburn  är från filmen ”Breakfast at Tiffany´s”.Filmen handlar om en ung glamourös kvinna vid namn Holly Golightly. Hon bor i en liten risig lägenhet i New York. Hon har ständigt ont om pengar och gör allt för att skaffa det. En dag flyttar Paul Varjak in i lägenheten ovanför henne. Utåtrikad som hon är bekantar hon sig med honom direkt. Håll tillgodo, väcker den minnen?

Moon River

YouTube Preview Image

Snart är det dags att gå och knyta sig men nu fick man lust till att dansa!! Vi önskar er tillbaka imorgon samma tid vid 21 på ett ungefär. Ha det gott tills dess..om du nu har ångan uppe så tveka inte med din kommentar om kvällens bidrag..eller om du har något helt annat på hjärtat så skriv på :)


Apr 16 2012

Våld och religioner

Pettersson har kopierat en artikel av Afsaneh Vahdat ex-muslim, inte helt ny men betydligt modernare än islam.

Våld och religioner

Många av er har säkert hört eller sett det på Internet. Man gräver ett hål på marken, sedan grävs kvinnan ned till midjan för att bli stenad till döds. Hon grävs ned till midjan för att hon inte ska ha möjlighet att röra sig eller komma undan. Några personer, mest män, som har fått pengar och blivit övertalade att hamna i paradiset, kastar stenarna mot henne. Den första stenen träffar hennes panna. Det börjar blöda. Den andra hamnas i ögonen, den går sönder. Man hör rop på Allah o Akbar ”gud är stor” av dem som kastar stenarna. De fortsätter. Hela ansiktet är täckt av blod. Ögonen syns inte längre, hennes slöja går sönder. Hon dör inte så lätt. Det ska vara långsamt och plågsamt. Hon är misstänkt att ha haft sex utanför äktenskap.

Denna förolämpning av mänskligheten har stöd i heliga böcker och hadither 

 Den 6 januari 2008 dömdes 5 män till amputering av kroppsdelar i staden Zahedan i sydöstra Iran. Deras höger ben och vänster arm kapades av i kors (ta bort) för att de ska lida resten av livet. Detta straff har stöd i koranen Femte Suran, Vers 37: ”Deras lön, som bekämpar Gud och hans apostel och anstifta ofärd på jorden, varder blott, att de dödas eller korsfästas, eller att deras händer och fötter avhuggs korsvis, eller att de förvisas ur landet. Detta varder deras skam i detta livet, och i det tillkommande väntar dem ett förskräckligt straff.”

Några dagar efter dömdes två män till att kastas från ett berg. I islamiska lagar är straffet för män som har sex med varandra att knuffas från ett berg. Miljoner kvinnor blir ständigt diskriminerade, förnedrade, förtryckta och utsatta för hedersrelaterat våld i de länderna som styrs av koranens lagar. Våld och förtryck av kvinnor har stöd i koranen genom tiotals verser:

  • Sura 2:223: ”Edra hustrur äro en åker för eder;besöken alltså eder åker efter behag.”
  • Sura 4:34: ”Om ni ser tecken på illvilja hos dem, förmana dem då och varna dem och [om detta inte hjälper] håll er borta från deras nattläger och [som sista utväg] tillrättavisa dem handgripligen.”

Ingenting annat än religion kan ha en så viktig bidragande orsak till att folk blir extrema och våldsamma och därmed en fara för samhället. I dagens värld spelar religionen utan tvekan en viktig roll i många av vår tids krig och konflikter. Redan under profeten Muhammeds tid började man sprida sin religion med erövring genom krig och vapen. Den kristna historien är också fylld av exempel på religiöst våld. Den berömda frasen i det gamla testamentet ” öga för öga, tand för tand” visar hur religioner uppmanar till extremt våld och förnedring av människor.

Det finns många vanliga religiösa personer som öppnar Bibeln eller koranen för första gången och väntar sig att den ska vara full av berättelser om goda gärningar, men finner otroliga skildringar av våld, maktmissbruk, förräderi, svek, strid och död.

Men skillnaden mellan islam och andra religioner i dagens värld är att islam är politisk och har fått regera i delar av världen. En reaktionär och barbarisk rörelse som dödar, stenar till döds, terroriserar, amputerar, urgropar ögon, hugger av armar och ben och piskar folk. Denna rörelse hotar och utfärdar fatwa mot den som kritiserar eller ifrågasätter islam på något sätt. Denna rörelse har för avsikt att erövra världen genom Jihad. Jihad är en central del av religionen islam som uppmanar att ge sina liv i utbyte mot en försäkran om paradiset.

Iranska regimen, Al- Qaidas krigare och Hamas självmordsbombare har inga svårigheter att finna stöd i Koranen.

Citat från Nionde suran: ”Förkunna dem, som äro otrogna, det hugnesamma budskapet om ett plågsamt straff.” ”Döden månggudadyrkarna, varhelst i finnen dem! Gripen dem och inspärra dem och läggen eder i försåt för dem på alla möjliga ställen . . .”Striden mot dem, tills det ej finnes någon frestelse längre, utan all gudsdyrkan ägnas Allah.” ”Och de som äro otrogna, skola församlas i helvetet.”

Islam, kristendom och judendom är enorma, politiska och finansiella institutioner som aldrig granskats ordentligt för det de har orsakat genom historien. Och har aldrig tagit på sig ansvaret för sitt uppförande.

Det finns så många människorättsorganisationer och ”demokratiska” stater runtom i världen, men ingen ställer Ahmadinejad inför rätta för de totala förnedringarna av mänskovärdet i Iran. Ingen ställde Khomeini inför rätta för att ha utfärdat en dödsdom mot Salman Rushdie och förstörde hans liv, trots att uppmaning till mord är ett brott i alla länder i världen.

Sekularismen har nåtts med hjälp av människors kamp genom historien. Den är värdefull. Vi ska inte backa tillbaka i tiden. Religionen ska fortsätta att vara personernas privatsak. Den ska inte blandas i utbildning, politik eller samhällslivet.

Att vika sig för politisk islam och terroristernas krav är förödande. Regeringen är rädd för terrorismen, därför vill Lars Leijonborg muta politisk islam. Han vill öppna imamhögskola i landet med skattepengar. Han ska veta att tiden för religioner och imamer är ute. Alla enskilda vuxna människor ska ha rätten att välja sina religioner. Men samhället ska skyddas från all förtryck och tillbakagång i tiden. Koranen och imamer tillhör inte den moderna tiden. Att ge efter för politisk islam skulle bara uppmuntra mer terror och mer långtgående krav.

Afsaneh Vahdat, ordförande för Ex-muslimer i Sverige

-Pettersson fann detta intressant för när vi diskuterar med muslimer påstår de alltid att vi inte förstått eller feltolkat. Här har vi människor som är födda som muslimer och levt som muslimer och är uppvuxna med koranen och islam som, ja ni fattar, det är inte ni som är dumma…

Exmuslim


Apr 16 2012

29 somaliska muslimer åtalade för kidnappning och våldtäkt av minderåriga vita flickor

Av Pettersson

29 somaliska muslimer står åtalade för kidnappning, våldtäkt och försäljning minderåriga vita flickor i Tennessee och andra amerikanska delstater. 

Åtalade är tre muslimska gäng som kallas somaliska Outlaws, den somaliska maffian och Lady Outlaws. De tvingade vita tonårsflickor till prostitution i St Paul, Minneapolis, Columbus och Nashville. Åtalet är ursprungligen från 2010 men där som här görs allt för att tysta ned och försvara fall där muslimer är inblandade.

Domstolar i Minnesota, staten med den största somaliska muslimska befolkningen i USA, har många fall där de inblandade är somaliska muslimer. ”När du har att göra med en trångsynt inavlat samfund, där modersmålet inte är engelska oroar sig människor för konsekvenserna av att vittna i domstol mot gemenskapens medlemmar. Det somaliska muslimska samfundet är en mycket trångsynt samhälle i Minnesota – alla känner alla och de flesta är gifta med deras egna familjemedlemmar”

- Pettersson undrar om ni hört något om detta i PK-media, de brukar ju gilla att klaga på ”amerika”…

YouTube Preview Image

Länk


Apr 16 2012

Rinkeby, segrationen och jag

Av Pettersson

Afrah Nasser fick betala ett högt pris för sitt bloggande om upproret i Jemens. Hon ville skildra hoppet, demonstrationerna – och militärens repression. I dag lever hon skyddad i Sverige, efter att ha tagit emot dödshot från anhängare till regimen. Trots det vägrar hon att sluta skriva om vad som händer i hennes hemland.

Nåväl, hon skriver även om Sverige. För en tid sedan gjorde hon ett besök i Rinkeby eftersom hon hört att det knappt gick att se några svenskar där. Ryktet stämde. Redan vid tunnelbanestationen flockades främst somalier med en och annan arab. Alla flickor och kvinnor hon mötte bar hijab, överallt skäggiga män på väg till moskén, i affären fanns varor som normalt bara finns i hennes hemland.

Under sitt korta besök han hon också med att bli sexuellt trakasserad av en ung arab och hon säger att det var första gången hon blev trakasserad i Stockholm.

Hon avslutar med att det var intressant att upptäcka denna sida av Stockholm och kalla Rinkeby för Stockholms Mogadishu…

- Pettersson säger att Afrah fick se resultatet av 30 års svensk integrationspolitik men de som ställt till det fortsätter i samma spår…

Afrah Nassers blog      Arabisk höst


Apr 16 2012

Extremvänstern leker kidnappare

Av Stefan K

Den i media relativt nedtystade kidnappningen av studenten Alexander Åhman, kan ha politiska förtecken.

De tre personer som låg bakom kidnappningen är Magnus Dahlskog, Elias Vecalius (bytte till detta namn 2008, men hette tidigare Moshen Aslankhan-Afshar) och Parastou Namdar Faiz Abadi.

Parastou Namdar Faiz Abadi, född i Iran men svensk medborgare, har sedan i höstas uppgett för sin familj att hon ägnat sig åt studier i Uppsala, men istället befunnit sig i Linköping, där hon tidigare studerat. Abadis familj sägs ha kopplingar till Mujahedin-rörelsen i Iran, till vilka de också bidragit  med pengar.

Moshen Aslankhan-Afshar, med växande psykiska problem enligt hans familj, har också haft svårt med de studier han påbörjade 2010.

Magnus Dahlskog, som här kan ses i en filmsnutt, blev i tonåren intresserad av islam och har också på senare år varit engagerad i Rättvisepartiet Socialisterna.

Parastou Namdar Faiz Abadi (längst ned till höger)

Moshen Aslankhan-Afshar

Magnus Dahlskog

Källa: Realisten


Apr 16 2012

Irans terrorceller laddar upp

Av Olli Rein

Irans terrorceller i Europa och USA, men också i Asien och Mellanöstern, laddar upp för stora angrepp mot västerländska intressen. Det avslöjar den tidigare CIA-agenten Reza Kahlili, som nu utbildar säkerhetspersonal på Joint Counterintelligence Training Academy.

Kombinerade terrorceller med iranska revolutionsgardister och Hizballahagenter finns utplacerade över hela världen. De avvaktar nu mullornas beslut att angripa Västerlandet. När angreppsordern kommer är deras främsta mål västerländska energiresurser(el-, gas- och olja).

Det sekundära: terror mot befolkningsknutpunkter, som t ex transportcentra, för att orsaka maximalt kaos och slutligen en mordvåg mot politiker och höga tjänstemän som anses fientliga till islamismen. Agenterna arbetar bl.a. från iranska ambassader och nätverket av iranska Imam Alicentra och moskéer.

Källan säger att dessa celler delas in i två grupper: En är verkställande och väntar på order om att anfalla.
Den andra samlar information, samt övervakar känsliga platser som kraftverk, vatten och matdistribution, raffinaderier, järnvägar och annat tillsammans med information om tjänstemän i värdländerna och deras aktiviteter.

Den här informationen överförs till Iran, och används av Qudsstyrkans stridsledning i Tehran ”för att välja mål med maximal effekt.”
I en redogörelse under ed inför en statlig panel från polishuset i mars, avslöjar direktören för New York polisens underrättelsetjänsts analysenhet Mitchell Silber, att iranska diplomater hade avslöjats med att ha utfört ”fientliga rekognoseringar” på platser i New York så mycket som sex gånger, och varnade polisrepresentanter för att staden kan vara utsedd till mål för terroristattack.

Om Iran anfalls av USA, eller om USA stöder Israel i en attack, ska dessa tillgångar användas för vedergällning.
Men källan menar att deras handlingar kommer att vara beroende av händelseförloppet, om attacken går ut över kärnkraftsanläggningarna , med målet att störta den islamska regimen, kommer det att bli en fullskalig försvarsattack.

Källan antyder att en fullskalig försvarsattack kommer att inkludera attacker på andra länder i regionen, sådana som Saudiarabien och Bahrein,  efter att Israel blivit måltavla  för hundratals om inte tusentals missiler. Det mest illavarslande budskapet från källan är, att ett totalt försvarskrig inte baseras på grundval av en försvarsdoktrin, utan snarare på tron ​​att det totala kaoset kommer att påskynda återkomsten av den förra islamiska messias, och det slutliga nederlaget för de otrogna.

Det troliga är dock att det som kommer, kommer att ha sin uppkomst i staden Qum i Iran.

JIHAD I MALMÖ

Jag beklagar att jag inte hunnit översätta texten från engelska, men ska göra det under dagens lopp. Det här visar på att Iran inte tänker stoppa sitt kärnvapenprojekt och det är mycket allvarligt, liksom de hot man utfärdar./Olli Rein

Video om det som kommer efter att Mahdi Shiiternas Messias har kommit ner till Jorden i form av deras 12: e imam Ali. Så här kan det gå när vuxna människor tror på sagor. Titta här

Olli tackar för översättningen gjord av ”Law of the land”, det är endast några detaljer som behöver att korrigeras. Sedan kan hela översättningen flyttas upp i inlägget. Till dess är första kommentaren en stor hjälp för dem som inte behärskar det engelska språket helt.

Äntligen är jag någotsånär nöjd med min översättning. Den var faktiskt värre än vanligt och med ett ord som saknade sitt r i början på ordet. När jag testade med r fanns ordet, innan inte.

Det här kommer att bli en mycket påfrestande tid för oss alla. Genom att förhandlingar hållits, så har Iran till 90 % säkerhet hunnit göra färdigt ett antal kärnvapenbomber och med detta   folk med tvååringars hjärna lär inget kunna hindra mullorna och Ayatollorna att trycka på avfyringsknappen. Det är i staden Qum som kärnvapenanläggningen och de galna prästerna finns. Det är därifrån döden kan komma för vem dessa dårar beslutar ska dö. Jag antar utan  att jag får något odds alls, att de första missilerna med kärnvapenspets kommer att riktas mot det lilla landet Israel, men de kringboende palestinierna blir nästan lika utsatta som israelerna.

Titta gärna på sagorna om Mahdi eller Shiiternas Messias. För dessa sagor ska kanske miljontals människor dö, eller kanske hela civilisationen försvinna. Här har muslimerna ett mycket stort ansvar att ta. Gör dom inte det, så kommer dom att för alltid ses som dom dårar de faktiskt måste vara. Men vi har ju sett vad de kan åstadkomma rätt länge nu, så det är ju inte vårt fel, utan den svenska regeringens och oppositionens totalt hjärndöda agerande.Apr 16 2012

15-åring skjuten i Rosengård – tre gripna för mordet på Ardiwan Samir

Av Pettersson

Uppdatering 2012-04-16: Tre unga fast för mord på 15-årige Ardiwan Samir . Tre personer, alla under 18 år, har gripits som misstänkta för mordet på en 15-åring i området Herrgården på Rosengård under nyårsnatten. De tre var först anhållna i sin frånvaro och hämtades av polisen under måndagsmorgonen. Samtliga är, enligt polisens pressmeddelande, skäligen misstänkta för mord, alternativt medhjälp till mord.

Namnen på de gripna är belagda med sekretess men de kanske inte är så intressanta. Med sannolihet på gränsen till visshet kan vi påstå att det rör sig om kulturberikare och eftersom inte ens kulturberikare mördar tonåringar utan anledning kan man gissa. Knarkaffärer eller har pojken hälsat på fel flicka och bröderna blivit lite smågriniga?  

Uppdatering 2012-01-09: Diaa Noman, 42, pappan till den mördade 15-åringen är arg, för att inte säga förbannat på Sverige. Han tycker att polischefen i Malmö ska avgå. Den 42-årige pappan från Irak tycker inte den svenska staten har tagit sitt föräldraansvar när de lät pojken springa ute, hota folk och ställa till jävelskap hela nätterna redan när han var tretton år.  Därför kräver han hårdare vapenlagar i en artikel i Expressen.

Självkritiken finns det inte ett uns av hos pappan, det är som alltid någon annans fel. - Jag tycker inte att polisen vidtagit rätt åtgärder för att öka tryggheten och säkerheten i Malmö. Om jag vetat att folk sprang omkring beväpnade här kunde vi lika gärna ha stannat i Irak, säger han.

Polisen försvarar sig med att man utreder brottet noga, men att det inte är så lätt eftersom invandrarnas attityd saboterar arbetet. Vi måste få hjälp från allmänheten. Folk måste börja prata med polisen. Om ingen vill medverka och ge oss uppgifter kan vi inte lösa brotten. Det finns bakom varje fall människor som vet något och alla uppgifter de kan bidra med är viktiga, säger en talesman för Skånepolisen.

-Pettersson säger att det är inte för sent för pappan att flytta tillbaks till Irak. Det finns dessutom återbändarbidrag.

Uppdatering 2012-01-03: Den mördade Ardiwan Samir utreddes för misshandel och olaga hot. Den 27 december avskrev Malmö tingsrätt formellt målet mot 15-åringen – på nyårsnatten sköts han ihjäl.

I polisens register finns sex anmälningar mot Ardiwan. De gäller narkotikabrott, våld mot tjänsteman, misshandel och flera fall där han hotat människor. – Han var inte straffmyndig när de påstådda brotten begicks. Därför blev det inga åtal, säger pojkens försvarare Bo Gülich. I stället lämnades ärendet över till de sociala myndigheterna.

Läs HÄR om pappan och begravningen ”Här står långbord dukade för hundratals personer. De ska vara med vid begravningen och dela familjens sorg i tre dagar. Det är enbart männen som ska samlas här – kvinnorna sörjer tillsammans i hemmen.
– Vi räknar med att 300 eller 400 personer ska komma för att vara med, säger Diaa Noman”

Uppdatering 2012-01-02:  - Det vi kan säga är att den som avlossade skotten gjorde det för att döda. Pojken sköts på flera olika delar av kroppen, säger Börje Sjöholm på Länskriminalpolisen enligt SVT Rapport.

Ardiwan Samir kallas även Mati i efternamn.  Ardiwan är född i Irak, och folkbokförd som Samir i efternamn. Mamman kom till Sverige 020614. Pappan kom 2003. Han har två mindre syskon en född 10 och en född 02.

Uppdatering 2012-01-01 21:00: Ardiwan Samir avled 18:30 på söndagskvällenkvällen. Det nya året hann bli 32 minuter gammalt innan 2012 blev som 2011 slutade. Skottlossning och mord i det mångkulturella paradiset Malmö.

Tidigare: En 15-årig pojke har skjutits i huvudet och bröstet med ett okänt antal skott vid halvettiden på nyårsnatten, mordförsöket skedde på Ramels väg, Rosengård, Malmö, Abzurdistan. Pojken är vid liv, men läget är kritiskt.

- Han svävar mellan liv och död, säger Anders Kristersson, inre polisbefäl i Malmö.

Platsen för skottlossningen har spärrats av och flera polispatruller var på plats, hur många ville inte polisen uppge. Polisen var till en början också förtegen om den skjutnes identitet och ville varken gå ut med ålder eller om pojken är känd av polisen sedan tidigare.

Under morgonen gick man dock ut med ålder och att pojken visserligen är känd av polisen sedan tidigare, men inte för några allvarligare brott.

Larmet om skottlossningen kom in till polisen klockan 00.32 och en teknisk undersökning har genomförts under natten. Flera patronhylsor har hittats i området, men ännu finns inga uppgifter om vilken typ av vapen det rör sig om.

Exakt hur situationen såg ut när pojken sköts vill inte polisen gå ut med i nuläget då det fortfarande finns vittnen som inte förhörts.

Brottet rubriceras i som försök till mord eller dråpförsök. Ingen gärningsman är gripen i nuläget.

På Ramels väg 105 bor den 17-årige serie-personrånaren Ali Sattar Jabbar Jabbar. Läs HÄR. På Ramels väg 107 bor kusiner och faster till den mördade Ardiwan. Var han där och firade nyår?

- Pettersson noterar att det inte säger ett skit men när det gäller mångkulturen och Malmö behövs inga fördomar, erfarenhet brukar räcka och trots att alla mördade och arresterade påstås vara så snälla och fina så kan man misstänka att något jävelskap  ligger bakom, men ingen förtjänar att bli mördat som 15-åring. Jävla pensionsräddare.  

Sydsvenskan   SvD


Apr 16 2012

Malmö en festlig stad?

Av Eva-Marie

Påsken kom emellan romernas nationaldag så igår festande man med musik och tända grillar i Malmö folkets park. Det finns 10000 zigenare i staden och den 8 april firar dom sin nationaldag. National, nation och jag undrar vilket land är deras nation. Jag läser om den lyckade festen i vår folkpark och får reda på att man skalll inte dra alla över den berömda och mycket omtalade samma kammen. ”Det finns så mycket fördomar, men man kan ju aldrig dra alla över en kam.”

Det är en glädjens dag, och det är viktigt att det få fram något annat än den negativa bilden av romer sa Roberto Kuzhicov han berättade om ett hårt liv, men också om den stolthet han känner en dag som denna. För mig betyder den här dagen mycket. Det är mycket känslor och folk ser oss, ser att vi är som alla andra. Jag är stolt över att vara rom och skulle inte vilja vara något annat”.

Jag skulle vilja att tidningen Skånskan som jag refererar till hade ställt frågan. Vilken är den negativa bilden av romer? Nu skall vi inte gräva ned oss i just denna frågeställning och fest. Till helgen är det återigen fest i Folkets park och denna gång är det turkarnas tur. Jag ser på reklambladet att även vid denna fest är jag som malmöbo arrangör och sponsor. Malmö festernas stad, för de  invånare i staden som har en kultur. Varför åka utomlands på semester när vi har hela världens kulturer runt omkring oss? I år stannar jag i Sverige dock ej i Malmö. Det kan bli för kulturellt och ibland vill man ha det ”vanligt” det känns så skönt att kunna dra sig tillbaka och ha det riktigt ”kulturlöst”. Lyser min ironi igenom?Apr 16 2012

Kul tur med dryckeskultur

Av Eva-Marie

Då var helgen över och vardagen har tagit vid men jag minns tydligt vad jag gjorde i lördags. Jag var på en utfärd i ölens tecken. Bussen stod och väntade på oss vid Gustav Adolfs torg i Malmö och chauffören styrde kosan mot nordligare trakter närmare bestämt systembolaget i Kristianstad. Alla fick en öl ombord och vi blev alla glada/gladare.

Under medeltiden började det bildas så kallade gillen, vilken var en kristen omvandling av tidigare offerritualer och dryckesfester. Man fortsatte helt enkelt att samlas i samhällena för att dricka öl under rituella former men nu under annan religion. Nu var inte denna busslast iväg på varken religiös dryckesresa eller någon offerrit utan för ett studiebesök på ett mikrobryggeri.

Ölet som man då på medeltiden drack under sina gillen provades av utvalda ölkännare några dagar innan festen. Om det godkändes var det straffbart att senare klaga på ölet. Så strängt var det inte i Lördags utan det var fritt att gilla både lika och olika.

Då på medeltiden fick man dricka hur mycket man ville efter att ha betalt inträdesavgift till gillet. Man kan gissa att det blev konsekvenser av ett stort intagande av denna dryck. Förr hette det att man var ”till öls” nu kan man enkelt säga full eller varför inte dyngrak? Jag vill tillägga att detta var inte en fylleresa utan jag var omgiven av bryggare och idel ölfinsmakare.

Ni ser flaskan på bilden och det var min bussöl. Jag dabbade mig direkt, det pös, det sprutade och jag behövde hushållspapper. Satan i gatan, kan man kalla det för alkoholmissbruk? Jag har tur som lever i 2000-talet och slapp att böta 6 penningar för spilld öl och inte somnade jag heller på hela resan för då skulle det i dåtidens penningar kostat mig ett örtug/silvermynt.

Lite rund under tofflorna får jag erkänna att jag blev men jag spydde inte i gillehuset (bussen) för då som medeltidsmänniska skulle jag behövt böta ett halvt öre, göra rent efter mig och lägga det på minnet att jag betett mig som ett fyllesvin.

Förr i tiden var varje bonde enligt lag skyldig att odla humle och det var inte förrän 1860 som man slapp det. Det bryggdes öl så att det stod härliga till och det var en nödvändighet för folkhälsan. Alla kunde brygga, det var en allmän kunskap som att stoppa korv ungefär. Orsaken till all denna öltillverkning var att dricksvattnet var dåligt men bryggde man öl då kokte man vattnet därav bättre hälsa(?). Man lär så länge men lever och detta var ett stycke svensk historia. Nu ploppar det upp mikrobryggerier lite varstans och i min källare finns ett.

Svensk historia och svensk kultur och med på denna resa fanns idel entusiaster som för vidare kunskaper. Det var en underbar tur på många sett i glada vänners lag. Ni som undrar vad vi gjorde på systembolaget, vi provianterade  av mikrobryggeriets sortiment. Får endast inhandlas enligt svensk lag på apoteket röda näsan. Inget att tjafsa om för det är så det är.

Nu blommar vitsipporna i Skåne och öl är hälsa, hälsa ofta.