Apr 13 2012

Musiktema från A till Ö

Av Eva-Marie och Law of the land

Låt mig presentera Law of the land. Vi skall ett antal veckor ansvara för musiktemat på Petterssons eminenta partiska politiska blogg. Eftersom vi varken är talibaner elller frikyrkliga sparkar vi igång musik vid 21-tiden just är för en stunds minnen, avkoppling eller varför inte ett uppiggande tillskott till förfesten i glada vänners lag. Law of the land säger:Trevligt att få bli idespruta till Eva-Marie, och att få tillfälle att återuppliva gamla musikminnen som blivit dammiga med åren, och att upptäcka nya. Musiken är ju det som förenar och ger starka vibbar, hoppas de blir positiva!

Som rubriken förtäljer är temat från A till Ö och vill du bidraga med något så tveka inte utan mejla oss, eller kommentera in. Första låten ut är en som Law of the land listat men som jag inte tidigare lyssnat på. Visste inte den fanns faktiskt. Jag valde en med text så sjung med. Jag tänkte först att oj vad det blev politiskt att vara under attack det känns det som allt för oftast i Sverige nuförtiden men men här gäller det nog att våga ge sig hän åt kärleksattack……

Under Attack    Nu blir det ABBA

YouTube Preview Image

Watch Out

YouTube Preview Image

Det var det och ABBA är/var väl inte mina främsta favoriter när det begav sig. Just dessa två låtar var nya för mig. Hoppas att ni haft en trevlig stund men upp och hoppa nu för fredagskvällen är ung.Ni som skall ut på stan var rädda om er och dina medmänniskor så hörs vi imorgon. Ha det gott och kramar från oss.


Aug 23 2011

Trångsynt kulturklimat på 70-talet

Av Olli Rein

Jag har bara sporadiskt lyssnat på Sommar i P 1 i år. Men idag fastnade jag plötsligt när en mycket välformulerad röst pratade om det svenska musiklivet på 1970-talet, en tid då jag själv var ung och hängiven skivsamlare.

Rätt snabbt listade jag ut att den som var sommarpratare var producenten Bengt Palmers, bland annat känd för sitt nära musiksamarbete med Björn Skifs.

I programmet kastades jag tillbaks i tiden när Bengt Palmers med återhållen vrede beskrev hur företrädare för vad som kallades den progressiva musikrörelsen, proggen, som med dagens glasögon snarast stod för något slags Nordkoreansk syn på musik, och bedrev hatkampanjer mot allt som de såg som kommersiell musik och utsåg Abba till sin främsta måltavla.

I dag kan man dra på munnen åt proggrörelsens retorik, men på den tiden hade den ett stort inflytande i musikdebatten. Envetet kampanjande mot en ryggradslös radioledning ledde till att både Tio i topp och Kvällstoppen las ner, två mycket populära musikprogram som introducerade ungdomar till musikutbudet i England och USA.

Numera är sådana åsikter fullständigt marginaliserade i kulturdebatten – ungefär som den gamla vänstertanken om att förbjuda parabolantenner - och tur är väl det. Vad vore svenskt musikliv om vi stängt oss ute från influenser från världens två ledande musiknationer eller lyckats att hindra kommersiella skivbolag att fånga upp talangfulla musiker och sprida deras musik över den svenska gränsen? Tack och lov för dagens öppnare samhällsklimat.

Lars J Eriksson Skånskan

YouTube Preview Image

Nu är det inte för att konkurrera med Eva-Marie och Ingvar och deras 80-talstema som jag visar den här musikvideon, som säkert hatades dubbelt av de kommunistiska Proggbanden. Men vad var det folk ville ha i längden, ja inte var det Proggen i vart fall, den är saligen insomnad utom för en del entusiaster utanför de borgerliga gemaken. Nej det är glamour och ABBA som har utraderat Proggen från kartan. Här syns ABBA i 1800-talskläder, spelande för kung Carl XVI Gustav och hans blivande maka och drottning Silvia dagen före bröllopet 1976.  Det måste vara det ultimativa förnedrandet av 68-Vänstern. Synd att jag inte var med, tycker Olli.


Jul 8 2011

ABBA och Nationalteatern

Av Eva-Marie

Ikväll är det final på 1970-tals musiktemat här på Petterssons. Två motpoler kan man säga, ABBA och Nationalteatern. Två helt olika stilar, då på 70-talet föredrog jag de senare. Nu när jag sitter och lyssnar igenom ABBAlåtar, de är icke så dumma. ABBA har som vissa så populärt säger, satt Sverige på kartan. Ni som häng med från början av detta tema minns kanske Povel, Karl-Oskar, Michael,Cornelis, Grynet, Monika, Ted, Ozzy. Dolly, Björn,Demis, Arja, Noice, Peps och många många fler som jag spelat. Även lite filmmusik har dykt upp, tillexempel till filmen Amarcord. 

Då ABBA upplöstes 1983 hade gruppen sålt omkring 180 miljoner skivor. ABBA är, med sina i dag över 400 miljoner sålda skivor i hela världen, Sveriges mest framgångsrika musikexport genom tiderna, och fortsätter sälja 2-4 miljoner skivor varje år. ABBA blev den första popgruppen från Kontinentaleuropa /Norden att under en längre tid nå större framgångar i den engelskspråkiga världen.

 Honey Honey   Snygga klänningar, extramaterial, mera ”snygga” kläder

 YouTube Preview Image

Gimme! Gimme! Gimme! a man after midnight…. För några år sedan kom denna film, Mama Mia med många bra skådespelare. Titta lyssna och njut. ABBA lever på 2000-talet.

YouTube Preview Image

Livet är en fest håll med om det folk o fä o om livet är pest fyllan den värmer bäst……..då när det begav sig kunde jag den utantill. den sitter nästan än.

YouTube Preview Image

Med detta tackar jag för mig. Jag har varit er musikguid genom 70-talet och hoppas att det varit till glädje för er. Bloggkompis Olli startade detta tema och körde 60-tal. Nu ger det sig om vi går vidare in i 80-talet, StefanK vad säger du? Hoppas!  Smaken är som baken, delad och jag har spelat blandat men icke dansband där går min gräns. Kanske blir det mycket hårdrock framöver. Inte mig emot och ni som inte gillar musik skrolla vidare till politiken. Det har varit en rolig tid att blicka tillbaka och man har kommit på saker som legat glömda, nyttigt. Så mycket bra 70-talsmusik det finns. Härligt. Ha det så gott och var rädda om er, vi ses. (extramaterial,tat lugnt på semestern!)


Apr 20 2011

74 och 75

Av Eva-Marie

Nu kommer vi till ett bra år för Sverige, 1974. Vi vann! En låt som var lite rivigare än brukligt i dessa melodifestivalsammanhang. Annifrid, Björn, Benny och Agneta= ABBA. Dom var skickliga och hade ”häftiga” scenkläder (vem var deras kostymör!?) Detta var dock inte min piece of cake. Visst gladdes man, Sverige vann och det är bra. Det är alltid bra när vi vinner. Är ni också tävlingsmänniskor?

1974 ABBA  Waterloo   ”De svenska vikingarna”. Enligt källor så var ABBA först med att framföra sin låt på ett annat språk än sitt eget. Sedan följde Nederländerna efter året därpå.

YouTube Preview Image

1975, Ding-a-dong, Nederländerna, med gruppen Teach-in. Ja vad säger man, dingadong, vad menar dom?

YouTube Preview Image

Då återstår endast fyra vinnare, orkar ni med? Jag är här samma plats ungefär samma tid imorgon. Ha det gott. Petterssons minns till musik, 1970-tal.