Jun 4 2012

Den havererade välfärden

Av Stefan K

Vår förut så stolta välfärd fortsätter sitt ras och i kommun efter kommun påverkar detta all verksamhet, ja nästan all.

Nyköping är inget undantag när budgeten för de kommunala verksamheterna ska sättas och fördelas. I dagens SN kunde vi läsa om hur den kommunala verksamheten tvingas till oförändrad budget nästa år och för bl.a. äldre- och handikappvården innebär detta ett underskott på 44 miljoner då ytterligare 250 Nyköpingsbor passerar 65-års strecket och enligt SN ökar då genast vårdbehovet. Att påpeka hur vårdbehovet med automatik ökar när man passerat 65 är verkligen att generalisera och inte minst så rimmar det illa med kraven på att vi ska jobba allt längre upp i åldrarna.

Källa: SN Hela artikeln kan läsas på denna bild:

När jag i ingressen skriver att ”nästan all verksamhet påverkas”, så syftar jag bl.a. på de två artiklar jag skrev i januari och som behandlade tre artiklar SN publicerade samma vecka. De två som rörde miljonbesparingar i missbruksvården och nedläggningen av de funktionshindrades fritidsgård, samt de utökade anslag som gavs till Medborgarkontoret i det mångkulturella Brandkärr.

I SN:s artikel läser vi hur äldre och handikappade är de som främst drabbas av kommunens allt sämre ekonomi. Samtidigt har vi fått läsa hur Nyköpings kommun kommer att ta emot uppåt 200 somalier i år när lagen om återförening slår fullt ut. Ingen vet med exakthet hur många som kommer, men i kommuner som Katrineholm och Växjö har prognoserna skrivits upp vartefter. Hur många miljoner kommunen räknar med att detta kostar har vi inte fått veta, inte heller om dessa pengar redan är avsatta eller om kostnaden tillkommer den redan hårt ansatta ekonomin. Det vi vet är att inga resurser blir för små när dessa somalier ska anpassas in i det svenska samhället. Detta kunde vi läsa i SN den 31/3:


Nov 19 2011

Vanvården av äldre

Av Pettersson

Företaget Caremas äldreboende Koppargården har fått välförtjänst med skäll den senaste tiden och det är helt klart att vanvården på Koppargården utfördes av företaget Carema men vi får inte glömma bort vilka beställarna är. Det är politiker som har offentligt monopol på att sköta upphandlingen och är de okunniga och naiva blir resultaten som på Koppargården. Sköter politikerna upphandlingarna med tydliga kvalitetskrav så levererar vanligen de som vunnit upphandlingen.

Koppargårdens äldreboende hade i åratal stora problem i kommunal regi tills kommunen lämnade ut problemen på entreprenad utan tydliga krav på hur problemen skulle rättas till, tvärtom såg man gärna att personal och struktur som lett till problemen tidigare behölls. – Och vägning av blöjor är inget nytt, det har förekommit i minst 20 år.

Socialstyrelsen har gjort en ranking av landets äldreboende – de 20 sämsta är kommunala, har någon hört om det den senaste veckan? Bland de 20 bästa finns både kommunala och privata.

Vi får också höra att det inte ska gå att göra vinst på vård och skolor, som att byta blöjor på gamla eller undervisa ungar men hur logiskt är det när ingen bryr sig om vinsten för den som tillverkar löjorna och böckerna eller bygger äldreboende och skolor och vägarna till dem. Det vore naturligtvis trevligt om det stod idealister i kö för att ta hand om de gamla och sjuka men så är inte fallet och ingen ska inbilla mig att inte offentliga tjänstemän och politiker lägger beslag på den offentliga vårdens ”vinster” i form av höga löner, guldkantade pensionsavtal och andra förmåner. Brister i kvaliteten är ett problem men inte vinsterna. Om Carema gör en vinst på 15 % så kanske vi istället borde fråga oss varför den kommunala servicen är så dyr eftersom de 20 sämsta äldreboendena är kommunala enligt socialstyrelsen.  

Carema har enligt media undvikit att betala skatt och det måste alla göra men vi kan inte ha särskilda skatteregler för vissa typer av företag. Man kan tycka vad man vill om riskkapitalister men de är oftast först att gå in i nya branscher och har gjort Sverige till en ledande IT-nation och kanske vi kan bli det i vården också, det gäller bara att se till att underlaget vid upphandlingar är bra och premierar bra vård i stället för enbart gå efter priset som dagens politiker gör.

Fokus


Nov 16 2011

”Ensamkommande flykting barn” konkurrerar ut svenska pensionärer

Av Pettersson

För en tid sedan rapporterade Karlskoga-Kuriren om att sparkrav på miljoner hotar kommunens dagvård för pensionärer, där de haft gemensamma gymnastikpass och spelat Bingo, många av dem kan inte gå ut.

I artikeln kan man läsa om 14 glada pensionärer som så gärna vill ha dagvården kvar. Förlorar vi den har vi ingenting säger pensionären Marie Dahl.  Äldrevården måste spar 5-6 miljoner år 2012.

Nu rapporterar Karlskoga-Kuriren från invigningen av ett nyrenoverat boende för ensamkommande flyktingbarn ”Vida Världen”

– Det känns bra att Degerfors solidariskt tar sin del och tar emot ensamkommande flyktingbarn, säger socialnämndens ordförande Anita Bohlin Neumann. Här ska 14 pojkar bo och leva i vår egen Vida Värld.

Renoveringen av flyktingboendet har kostat 2,3 miljoner och varje ”barn” kostar runt 1 900 kr/dygn och det blir runt 10 miljoner om året, alltså ungeför dubbla besparingen som krävs på äldreboendet.

- Pettersson säger att nu har det gått så långt så svenska pensionärer offras till förmån för ”ensamkommande flyktingbarn” som i verkligheten är unga starka ljugande män som borde bidra till att försörja de gamla i Afghanistan eller Somalia istället för att ta resurser i Sverige och det tycker socialsekreteraren Anita Bohlin Neumann känns bra.  

 


Nov 8 2011

Krisen i äldrevården

Av Pettersson

Många gamla och sjuka blir dåligt behandlade i vårt land. SVT visar ett reportage om Sverige störta äldrevårdbolag Carema och hur de snålar på allt och i stället ger pengarna till girigbukarna som styr och äger företaget. De snålar på blöjor, tvättlappar och bemanning och flyttar pengar till skatteparadis.

Men det är bara en liten del av sanning, men den är enkel och våra journalister vill eller kan inte sätta sig in i det verkliga problemet som är att politikerna snålar och har gjort det möjligt för bolagen att snåla och skatteplanera. Det är en skam, upphandlingarna måste garantera kvalitén och de som lever på skattefinansierad verksamhet ska betala skatt i vårt land.

Politikerna upphandlar och begär in anbud. Lägsta anbudet vinner och man får vad man betalar för.

Politikerna förvarar sig med att resurserna inte räcker. Det är skitsnack, trots borgarnas skattesänkningar får kommunerna, landstingen och staten in mer skattepengar än någonsin tidigare i historien.

Politikerna har också fel när de säger att man inte ska ställa människor mot varandra – det är så fel det kan bli – pengarna räcker inte till allt och alla och det gäller att prioritera.

Politikerna anställer fler och fler chefer och byråkrater som i sin tur håller på att drunkna i målbeskrivningar, projektansökningar, utvärderingar, självutvärderingar, patient- kund-elevundersökningar, intyg, utvecklingsplaner, åtgärdsprogram, utredningar, organisationsändringar, schemaändringar, mer och mer papper som sedan ska hanteras av någon som anställer…ja ni fattar.

Det är roligare för politiker att basa över stora organisationer än att banta desamma för då kan politikerna höja sina egna löner och förmåner.

Mitt förslag är gå tillbaks till 1960-talet. Titta vad vi hade då när det gäller offentliga organisationer och fundera över om alla dagens organisationer och byråkrater verkligen behövs.

Byråkratin är den ena sidan av saken, den andra är prioriteringen av dagens resurser.

Är det rimligt att äldreomsorger har sämre bemanning än hem för så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” som i verkligheten är unga friska ljugande män som är här för att bli ankarbarn åt den släkt som enligt dem själva inte finns?

-Pettersson bara undrar och ställer frågan varför gör inte våra politiker det och varför har våra journalister slutat att kritiskt och seriöst granska politikerna och politiken?


Okt 4 2011

Kameror vakar över äldre på nätterna

Av Pettersson

Hemtjänsten i Malmö vill på försök ersätta personalens nattbesök hos äldre med en kamera ovanför sängen.

SVT Play

”Många störs när hemtjänsten kommer på nätterna”

-Många vårdtagare blir störda när hemtjänsten kommer på nätterna så en kamera är smidigare, säger Gisela Green, vård och omsorgschef i Limhamn-Bunkeflo i Malmö.

Hon ser filmkameran som en del av framtidens vård. Nattetid kan den ersätta personliga besök från hemtjänsten som ibland kan göra de äldre oroliga.

−        Pettersson säger att George Orwell och Big Brother kan slänga sig i väggen.


Jun 6 2011

Flyktingtrauman framtida problem för äldrevården

Av Pettersson

Om 30 år kommer en stor del av de personer som kommit till Sverige som flyktingar att behöva äldreomsorg. ”Det finns inte beredskap”, säger Kenneth Johansson (C), ordförande i Socialutskottet.

Enligt Röda Korsets uppskattningar finns det runt 100 000 flyktingar i Sverige som lider av så kallad posttraumatisk stress.

Ny statistik som SCB har tagit fram till tidningen visar att större delen av de personer som kommit till Sverige från flyktingländerna Irak, Iran, Somalia, Etiopien och det som då var Jugoslavien nu är i yngre medelålder. De äldsta i gruppen är inom 30 år i behov av äldreomsorg.  

─ Pettersson har länge sagt ovanstående och att de analfabeter och fåraherdar som kommer hit kommer att gå direkt in i bidragssystemen för att aldrig komma ut. Invandringen kommer inte att bli vår räddning utan får ruin.

Kenneth Johansson (C)  ordförande i Socialutskottet borde lyssna mer på ”rasisttrollen” och mindre på Reinfeldt och Olofsson.

SvD