Sep 2 2012

Ett kvitto på fel ledare

Av Olli Rein

Johan Hakelius

Det var nu länge sedan jag presenterade någon av Johan Hakelius ironiska krönikor med politisk anknytning. Det får bli mitt lite lättlästa inlägg idag här på Petterssons på vår vilodag söndagen . Som vanligt med Johan Hakelius stories så är det lite yvigt i början, här med julfirande och Centerpartiets ledare Annie Lööf. men som vanligt lyckas Johan knyta ihop säcken i slutet av sitt verk.

Många av oss insåg inte hur torftigt vi firade jul förra året, förrän vi fick läsa om Annie Lööfs ”lyxfest”.

När vi vanliga medborgare fick hålla till godo med samma gamla skinka, samma gamla klappar och samma gamla gran – eller åtminstone exemplar snarlika förra årets – ­pågick orgier på Näringsdepartementet. De höll i gång en hel halvdag och programmet, som en grävande reporter fått fram, är rena pornografin. Hör bara:

”13.35–14.20 En kreativ arbetsplats. Mikael Ahlerup, vd för Astrid Lindgrens Värld och utnämnd till Årets Chef 2011.”

Vad skulle man inte ha givit för att få inleda julen med den kioskvältaren? Eller denna:

”14.25–15.10 Vi lyfter blicken. Framtidsforskare Bo Dahlbom, vd för Sustainable Innovation AB.”

För att inte tala om denna:

”15.40–16.10 Detta vill vi nå. Statsråden ger målbilden för departementets arbete.”

Jag visste att något fattades i julas. Nu förstår jag att det var en målbild.

Dessutom serverades julbord. Dryck för 256 kronor per person. Musik. En båttur. Och så hölls tävling, enhetsvis, i att visa upp sin ”glitter och glamoursida”. Så överdådigt har jag inte haft det sedan jag senast var på svensexa. Huvuden måste rulla.

Detta, undantaget ett par byråkratiska detaljer om upphandlingsregler, är en god sammanfattning av den krystade indignation vi förväntas känna över ”avslöjandet” om Näringsdepartementets fest den 8 december förra året. Någon har till och med mätt det skamliga lyxlivet och kommit fram till att bara fyra timmar och 10 minuter ägnades åt seminariet, men hela sju timmar och 20 minuter (är det säkert att det inte blev 23, eller till och med 27 minuter?) åt mat och dans.

Vore jag en helgonlik människa, som kände empati även för politiker, skulle jag lida med Annie Lööf. Nu är jag inte det, så i stället grunnar jag över de politiska partiernas självförakt. ”Lyxfesten” är ju bara ett journalistiskt verktyg. Vad det här egentligen handlar om är förstås att Centerledaren redan var skadskjuten och jag tror jag vet varför.

En populär teori är att Annie Lööf får stryk därför att hon är kvinna. Min alternativa teori är att hon får stryk därför att alla ser att hon är fel person för sitt uppdrag. Jag tror dessutom att hon blev vald av just det skälet. Inget skrämde Centern mer än att välja rätt person som ledare.

För att vara precis: med rätt person menar jag en person som utstrålar Centern. Som går och står och sitter centerpartiet. Ni vet vad jag menar. Med fel person menar jag en person som flyter samman med liberala konsultkretsar, långt från höskörd, nedlagda mackar och bilbingo. Ni vet vem jag menar. Centern kunde till exempel ha övertygat Eskil Erlandsson att ta ledningen. Han spelade både Ulf ­Peder Olrog och Thore Skogman i sitt Sommarprogram. Den tanken fnös partiet bort. Bonnighet är särskilt genant i det gamla bondepartiet. De ville ha någon som visade att Centern är något helt annat än Centern.

Annie Lööf.

Det är kanske naturligt att partier lider av självförakt. Alla som har tillhört en bostadsrättsförening har då och då önskat sig en slarvig sängrökare, som åstadkom lite rensning i medlemsleden och en ny, fräsch början. Men det är något fascinerande pinsamt med politiska partier – Centern är inte det enda – som gör verklighet av fantasin och satsar allt på att försöka vara något annat än de är. Det händer att vi går på det, som med Moderaterna. Men oftast känns det lika äkta som att se sin åldrade småskolefröken dansa salsa på en strand i Västafrika.

Där, i Centerns skräck för Centern, finns det verkliga skälet till Annie Lööfs gatlopp. Men det är enklare att gräva fram ännu en bunt representationskvitton.

Affärsvärlden

Johan Hakelius
Mejla reportern

Under Johan Hakelius hittas alla hans krönikor under året på affärsvärlden. Ge också gärna affärsvärlden ett klick, så de vet att vi här på Petterssons existerar.


Aug 14 2012

Likt kejsare

Av Pettersson

Vi har den senaste tiden sett exempel på överdådigt festande och exempellöst slöseri med skattemedel hos Stiftelsen för strategisk forskning, Näringsdepartementet, Pensionsfonderna och på många mer ställen.

Pengarna som försvinner på detta sätt är naturligtvis ingen samhällskatastrof. Däremot är det en förödande för ett samhälle som beskattar folket hårdast i världen att dessa skattepengar används på överdådigt festande och vräkigt frosseri av redan välbeställda personer.

Givetvis ska personalen på skattefinansierade organisationer ha rätt till en skaplig personalfest om året men den ska vara på samma villkor, efter samma regler som på alla andra personalfester och de borde kunna hålla ordning på kvitton och redovisa rätt.

- Nåväl Pettersson inser att Lars Rask som är vd på Stiftelsen för strategisk forskning med en månadslön på 135 000 kronor och den administrative direktören på samma ställe Ann-Katrin Croon som tjänar 105 000 kronor i månaden behöver TIO VECKORS BETALD SEMESTER för att vila upp sig efter allt festande för det kan väl inte vara så att de har så lite att göra så att de kan vara borta från jobbet i 2,5 månader utan att det märks så att vi kan ge dem sparken och skatterna i stället kan sänkas för alla knegare som sliter för välfärden.

10 veckors semester, 135 000 i månadslön, fester för miljoner, stötande är bara förnamnet och deär många…


Aug 14 2012

Annie Lööfs departement festade upp 616 000 kronor

Av Pettersson

Glitter och glamour var temat för Näringsdepartementets årliga personaldag och julfest. Festen bokfördes som seminarium och notan på 616 473 kronor skickades till skattebetalarna.

616 473 kronor kostade Näringsdepartementets julfest. Utöver det ordnades föreläsningar för drygt 50 000 kronor, alltså mindre än en tiondel än själva festen. Ändå bokfördes evenemanget som seminarium i stället för internrepresentation.

Pettersson säger inte mer än att det blir mat och dryck för 2 140 kronor på var och en av de 288 deltagarna medan föreläsningen som det hela bokfördes som kostade c.a 175 kronor per deltagare.

Var och en får bedöma om fördelningen är rimligt eller om det är ”kreativ” bokföring för en fest. Småföretagare får göra avdrag för personalfester två gånger om året på 270:- exkl. moms per person och gång, bara så ni vet.


Aug 8 2012

De lever lyxliv för dina pengar

Av Pettersson

För några dagar sedan fick Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet sparken. Hon och hennes medarbetare hade varit för frikostiga med skattebetalarnas pengar och hade inte medborgarnas eller regeringens fulla förtroende meddelade näringsminister Annie Lööf (C) i ett pressmeddelande.

Att näringsministerns eget departement slarvat vid representationen kommer nog inte att föranleda några åtgärder.

Nåväl, att sparka Lugnet – om man nu kan kalla det att få sparken när hon får behålla sin månadslön på 91 000 i tre år – har ungefär samma effekt som att pissa i Mississippi, det vill säga ingen alls.

De är statliga tjänstemän – men har villkor som andra offentligt anställda bara kan drömma om. Många tjänar mer än statsministern, får gräddfil i vården och erbjuds städhjälp hemma. Tjänstemännen åker på dyra konferensresor, köper alkohol på skattebetalarnas bekostnad och arrangerar fester i strid med skattereglerna.

Bakom en stängd dörr i matsalen på Fjärde AP-fondens kontor i centrala Stockholm ligger ett ovanligt förråd för en statlig myndighet. Här förvarar Fjärde AP-fonden öl, vin och sprit, betalda med skattepengar. En gång i månaden bjuds fondens anställda på fri bar med gratis alkohol. 

Alkoholinköpen bokförs inte som representation utan som personalvård. Pubkvällarna, som de beskrivs på kvitton, är ett uppskattat avbrott i arbetet men helt emot både statens och skatteverkets regler. En arbetsgivare får bjuda på enklare förfriskningar men dit räknas knappast en fullständig bar med gratis taxiresa hem även om Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden, kallar pubkvällarna för ”informationsträffar”.

Några andra exempel är när Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius tog med sig 56 anställda på en konferensresa till Island. Under de tre dagarna på ön ägnade de åtta och en halv timme åt konferens. Priset för dessa 8,5 timmars konferens blev 11 600 per person men å andra sidan han de med middag på den hyllade hummerrestaurangen Fjörubordid och att rida på islandshästar och att bada i den blå lagunen. Totalt gick konferensen på 650 000 kronor och givetvis hade deltagarna lön under tiden.

Ett annat gäng från Sjunde AP-fondens åkte till Noors slott i Uppland. Notan för 18 personer inklusive champagne, konjak, whisky och middag blev 99 542 kronor. Det vill säga 5 530 kr per person.

Bekvämt blir det också om någon tjänsteman skulle behöva vård. Gemensamt för alla sex fonderna är att alla anställda erbjuds att slippa vårdköer. Myndigheterna har tecknat privata sjukvårdsförsäkringar som garanterar genväg till läkare. På Tredje och Sjätte AP-fonden erbjuds alla anställda dessutom städhjälp i bostaden som löneförmån.

På fem av de sex fonderna har många anställda kreditkort som betalas direkt av myndigheten. Den modellen övergav många myndigheter efter Mona Sahlins uppmärksammade köp med statens kreditkort.

Men på AP-fonderna görs fortfarande sådana privata inköp för skattepengar, visar DN:s genomgång. Bland inköpen som senare ska regleras mot lönen finns exempelvis souvenirer, möbler på Ikea och taxiresor.

- Pettersson inser att det finns en hel del att göra i de statliga myndigheterna speciellt som dessa höga löner inte verkar ha någon inverkan på resultatet ”AP-fondernas resultat under de senaste åren är ”otillfredsställande” och avkastningen når inte upp till fondernas egna mål. Det konstaterar regeringen i en egen utredning”  Ger vi alla dessa tjänstemän och politiker som inte sköter sig sparken behövs garanterat ingen invandring av analfabeter och getherdar, vi har redan överkapacitet på folk som borde klara enklare sysslor.


Aug 5 2012

Vad Annie Lööf egentligen menar

Av Stefan K

Så här på sista semesterdagen behöver man unna sig ett litet leende.

En av Sveriges alla verklighetsfrånvarande politiker, Annie Lööf (C), säger en sak men menar egentligen en annan. Ta del av detta.

YouTube Preview Image

Jan 30 2012

Regeringen satsar miljarder på landsbygden

Av Stefan K

Näringsminister Annie Lööf skriver en artikel i dagens SN där hon avslöjar att regeringen tänker satsa miljarder på att utveckla landsbygden.

Det låter väl mumma för en sån som mig, som är född, uppvuxen och med hjärtat kvar på landsbygden. Jag har också sett hur landsbygden utarmats och avfolkats på bekostnad av utvecklingen i tätorten.

Fr.o.m. 2013 satsar regeringen 2 miljarder på åtgärder som är tänkta till att utveckla landsbygden och de förutsättningar som krävs för detta, men redan i år satsas 15 miljoner i ett pilotprojekt som ska finns lösningar för att utveckla den lokala servicen i gles- och landsbygder. Sedan kommer ett stycke från Annie Lööf som jag citerar i sin helhet:

”Precis som våra städer behöver kunna erbjuda sina nya invånare attraktiva boendemiljöer och bra service, behöver också Sveriges landsbygd med dess småorter kunna hävda sig i konkurrensen om våra ungdomar, nyanlända och arbetskraftsinvandrare”.

Regeringen satsar 15 miljoner för att landsbygden ska överleva och de som ska rädda den är nyanlända (läs flyktingar) och arbetskraftsinvandrare. Varför inte satsa dessa 15 miljoner på förutsättningar som gör att ungdomar, barnfamiljer och vuxna på landsbygden vill stanna kvar? Det finns fyra faktorer som skulle på landsbygden att överleva och kanske expandera: Bostadsbyggande, service, arbetstillfällen och kommunikationer. Ser man till småorterna här i kommunen så har dessa fyra faktorer mer eller mindre avvecklats. Hur ska flyktingar kunna rädda dessa och vilka jobb är det arbetskraftsinvandrare ska ta när jobben i det närmaste har försvunnit?

Källa: SN


Dec 2 2011

Debatt om invandring

Av Stefan K

En debatt om invandring mellan Jimmie Åkesson och Annie Lööf.

Vem som vann debatten är upp till var och en att recensera. Mitt svar är givet när jag skriver att en av duellanterna vann en jordskredsseger. Vem? Ja, det överlåter jag åt er fantasi att lista ut.

YouTube Preview Image

Okt 1 2011

Annie Lööf grillas på Agenda

Av Olli Rein

På Affes Statistikblogg visas några bilder från en intervju av Annie Lööf, ett sammanträffande med att Annie granskas lite närmare här på Petterssons. Olli tycker att ni ska ta en titt på hur Annie klarar sig på Agenda. Hon kan ju med taktikröster från Moderaterna sitta kvar i Riksdagen 2014 om det går riktigt illa, men jag tror nog att hon och Ursula är för beska att bita i för det svenska folket. Affe hittar ni HÄR!


Okt 1 2011

Centerns högsta prioritet, en fri massinvandring oavsett bakgrund

Av Olli Rein

I en intervju med Centerns nya ledare Annie Lööf säger hon att Centerns högsta prioritet är en fri invandring oavsett bakgrund, utbildning och förmåga att kunna försörja sig på sitt eget arbete. Hon säger det inte så i ett sammanhang, men de delposter under intervjun hon framställer pekar mot en fri massinvandring, för att fortsätta bygga Maud Olofssons nybyggarland, vilket bebos av många invandrare med försörjningsstöd, och mikroskopiska chanser till egen försörjning.

Dessa kommer i huvudsak från muslimska länder i Mellanöstern, Nordafrika, Somalia och övriga länder på Afrikas horn. Eller är muslimer från Afghanistan, Pakistan, gamla Sovjetrepubliker vars namn också oftast slutar på stan samt uzbeker från Kina och även mestadels muslimer från övriga Afrika.

Många av dessa muslimer har mycket stora familjer på 8-12 barn, och en uttalad vilja att skaffa sig än fler barn när de väl kommit till Sverige, för att kunna maximera sina välfärdsbidrag. Dessa som från början var menade för den befolkning, som med hårt arbete har byggt upp välfärdssamhället, tillsammans med en kunnig och välutbildad invandrarbefolkning, från i huvudsak kristna länder i Europa, hela Amerika och med inslag av judar från getton, i och utanför Israel och judar som fördrivits från den muslimska världen.

Varför denna koncentration på just muslimska länder, de utgör ju inte mer än 1/6 kanske 1/5 av Jordens befolkning? Tror ni att när det finns 30 miljoner muslimer i Sverige och 10 miljoner övriga nationaliteter, samt att dessa 10 miljoner innehåller den  utdöende svenska underrasen, som ju byggt upp det bästa välståndet någonsin och någonstans på jorden, fortfarande styrs av dessa svenskar. Nej för länge sedan har landet bytt namn till Swedestan eller Sverigestan och styrs helt av muslimer genom Sharialagar och religionen Islam.

Nybyggarlandet där alla försörjer sig själva, föregångslandet Kanada och 40 miljoner människor i Sverige i en inte alltför avlägsen framtid är Annie Lööfs våta dröm. Visa Centern att detta bara är Annies, Ursulas, Mauds, och de andra övertygade muslimkramarna inom Centerpartiets dröm, och att det får förbli deras Utopia. Dessa kan utrustas med en enkelbiljett och utvisas till något av deras älskade muslimska länder, eftersom det är där de flesta nybyggarna behövs, nu när oljan sinar. Låt Annie stå där med sitt långa ansikte, och låt det växa ut till ett helt åsnehuvud, så att folk förstår vilka dumma unkna förräderitankar som det huvudet är fyllt av. Annars får vi ställa upp en kandidat i form av en riktig åsna, som bulgarerna har gjort i storstaden Varna, en hamnstad i norra Bulgarien vid en flodmynning och en vik av Svarta havet. Se Petterssons Åsna som Åsna!

YouTube Preview Image