Mar 14 2012

Regeringstopparnas fondinnehav

Av Olli Rein

pumpa upp olja

Enligt en undersökning äger 13 av de 24 ministrarna i den svenska regeringen fondandelar i Lundin Petroleum. Här Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och de övriga ministrarnas fondinnehav

Carl Bildt är inte ensam om att ha ägt aktier eller fonder med andelar i Lundin Petroleum.

Enligt Aftonbladets granskning äger 13 av 24 ministrar i regeringen indirekt aktier i Lundin Petroleum genom sitt fondinnehav.

Lundin Petroleum toppade vinnarlistan 2011 över de aktier som steg mest under året: närmare 100 procent. Hittills i år har aktien haft det motigare: minus 11 procent sett till måndagens stängningskurs.

EU-ministern Birgitta Ohlsson var ovetandes om sitt innehav i Lundin Petroleum och har nu gjort sig av med sina fonder.

– Jag vill inte äga andelar i fonder som i sin tur köper aktier i Lundin Petroleum. Jag har valt att ta mitt ansvar genom att sälja alla mina fonder, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Centerledaren Annie Lööf tänker också se över sitt innehav.

– Jag har inte tidigare haft kännedom om Allemansfondens ägande i Lundin Mining och Lundin Petroleum och det finns nu skäl till att se över mitt ägande, säger hon till Aftonbladet.

Nedan kan du se vilka fonder ministrarna har, om de har några. Noterbart är att Anders Borg har valt den avgiftsfria fonden Avanza Zero.

Ministrarnas Fondinnehav

1. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M)
Innehav: SEB Sverige

2. Utrikesminister Carl Bildt (M)
Innehav: Banco småbolag

3. Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD)
Innehav: Folksam Sverigefond

4. Finansminister Anders Borg (M)
Innehav: Avanza Zero

5. Biståndsminister Gunilla Carlsson (M)
Innehav: SHB Stabil 25 (som har andelar i SHB Norden ­aggressiv)

6. Försvarsminister Sten Tolgfors (M)
Innehav: Lannebo Sverige

7. Skolminister Jan Björklund (FP)
Innehav: SEB Sverigefond

8. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP)
Innehav: Swedbank Allemansfond 1

9. Socialförsäkrings­minister Ulf Kristersson (M)
Innehav: SEB Aktiesparfond

10. Näringsminister Annie Lööf (C)
Innehav: Allemansfond IV

11. Infrastrukturminister Catharina Elm­säter-Svärd (M)
Innehav: Handelsbanken Balans 50 (som äger andelar i Handelsbanken Sverigefond)

12. Handelsminister Ewa Björling (M)
Innehav: ÅB Sweden OMX30

13. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)
Innehav: Allemansfond V

Fotnot: Innehav den 31 oktober 2011. Uppgiften om att fonderna äger andelar i Lundin Petroleum kommer från respektive bolags hemsida. Övriga ministrar saknar innehav.

Affärsvärlden

Som vanligt lämnar Fulmedia jobbet halvgjort. Det är givetvis lika intressant att se vad resten av våra folkvalda har för innehav i Lundin Petroleum, när nu detta har så stor betydelse.  Samtidigt undrar jag varför just familjen Lundins bolag ska granskas hårdare än något annat bolag på Stockholmsbörsen. Så vitt jag vet så följer Lundins börsreglerna på samma sätt som börsens övriga företag.

De har haft sina bästa investeringar i Norska havet och i Nordsjön, men också chansat på prospekteringar runt om i vår värld, och på vissa ställen har det stundtals varit oroligheter, men Lundins skaffar fram nya arbetstillfällen för många människor runt om i Världen, inte minst i de fattigare delarna. Desamma delar av Världen som många av kulturmarxisterna vill förödmjuka med sina bidrag och göra beroende av dessa. (OBS se på Petterssons tidigare.) En utveckling som de flesta länder inte är i behov av.

Olja är och kommer länge än att vara den viktigaste energitillgången i Världen. Varför ska de då inte hjälpa de fattiga länderna med utvecklingen av sina olje- och gasfält, samt övriga råmaterial mot en skälig ersättning? Det är ju det som Lundins och många andra gör, medan de svenska politikerna tycks tro att någon av deras gudar kommer att fixa energifrågan åt dem.

Kanske det vore bättre att utröna alla aktieinnehav hos de folkvalda, och deras innehav av obligationer och räntefonder, än att stirra sig blind på regeringens innehav av aktier i Lundins företag, som betalar skatt i Sverige för det de ska betala här. Kanske ska vi även lägga ned alla gruvor Lundins har intressen i också här i Sverige. Slutligen undrar jag bara hur många fondägare som egentligen känner till alla innehav av aktier i sin(a) aktiefonder. Inte nog med att de är många, det köps och säljs aktier i fonderna hela tiden, och där hänger inte bankernas redovisningar till kunderna med på långa vägar.


På Petterssons tidigare

OPEC skulle spendera $ 300.000.000.000 på cirka 132 projekt

OPEC-ländernas oljetillgångar i Världen