Aug 20 2012

Downs-flicka gripen för hädelse

Av Pettersson

En kristen flicka med Downs syndrom har gripits och fängslats i Pakistan för hädelse. Hon anklagas för att ha bränt ark med verser från Koranen, uppger polisen och aktivister.

Flickan Rimsha höll i de brända papperna när hon greps. Organisationen Women’s Action Forum (WAF) kräver att Rimsha, som kan vara så ung som elva eller tolv år, släpps omedelbart. Enligt polisen kan flickan komma att ställas inför rätta i slutet av augusti.

Islamabad TT-AFP


Apr 20 2012

Tunisien efter revolten

Av Pettersson

Det var i Tunisien den arabiska våren började den 18 december 2010 i Tunisien med bakgrund av att den arbetslösa akademikern Mohammed Bouazizi tänt eld på sig själv efter att poliser beslagtagit hans grönsaksvagn och bidrog sedan till den tunisiska revolutionen som slutade med att landets president Zine El Abidine Ben Ali fick avgå. Massdemonstrationerna spred sig sedan vidare till andra länder i arabvärlden och var startskottet till omfattande förändringar i det politiska klimatet.

Frågan är om tunisierna och de andra som hoppats på frihet och demokrati hamnat ur askan i elden. Igår dömdes två ungdomar till sju års fängelse av en tunisisk domstol för att ha publicerat karikatyrer föreställande profeten Muhammed, meddelade landets justitiedepartement.

– De dömdes, en av dem i sin frånvaro, till sju års fängelse för moralkränkning, förtal och störande av den allmänna ordningen, sade departementets talesman Chokri Nefti.

TT-AFP

I Tunisien huvudstad demonstrerade islamister utanför domstolen där chefen för tv-kanalen Nessma på torsdagen stod inför rätta, anklagad för hädelse efter att sänt den fransk-iranska animerade filmen Persepolis som berättar om hur åttaåriga Marjane från Teheran i Iran växer upp under shahens och sedermera mullornas förtryck. Sen flyttar hon som tonåring till väst och upplever en ny frihet – men hur fri är hon?

Salafister har krävt dödsstraff för tv-chefen Nabil Karoui. Åtalet kan ge tre år, men bedömare ansåg att han troligen slipper fängelse. Fallet har upprört sekulära som kallar åtalet ett angrepp på yttrandefriheten. Dom faller den 3 maj.

Islamistpartiet Nahda i Tunisien som segrade i valet lovade både före och efter att skydda revolutionens idé och skapa ett oberoende och fritt Tunisien som är till för alla invånare.

Partiets ledare Rachid Ghannouchi sa till Reuters att Tunisien ska utvecklas till ett land där allas rättigheter ska skyddas: ”Guds, profetens, kvinnornas, männens, de troendes och de icke troendes”.

-Pettersson noterar två saker – islamister som lovar frihet ljuger och araber som tror och röstar på skiten har nog inte alla hästar hemma…


Dec 8 2011

Islamisk reträtt i FN

Av Pettersson efter tips från Katinka Glahd.

De islamska staterna som i 12 år krävt ett förbud mot att kritisera andras religioner tog i mars 2011 tillbaka det kravet hos FN. Den islamiska världen har övergett anspråket och västvärlden jublar.

Efter de senaste månaderna populära uppror och krav på mer frihet och reformer i den islamiska världen överger nu de islamska länderna sitt krav på en global hädelselag som krävde att alla FN: s medlemsländer skulle kriminalisera förolämpningar av någons religion.

Utrikesminister Lene Espersen, Danmark ser det som en seger för EU och västerländska värderingar.

”Det är viktigt att du inte längre överskrider våra gränslinjer när det gäller att skydda yttrandefrihet och religion och att muslimska länder inte längre insisterar på att skydda islam från kritik”, säger Lene Espersen (K) med hänvisning till att ett beslut ​​antogs under enighet i FN: s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Det islamska kravet i FN går tillbaka till 1999 då Pakistan på uppdrag av Organisationen för den islamiska konferensen (OIC), som räknar 57 muslimska länder då de för första gången med en resolution krävde ett globalt förbud mot att kritisera religion.

Sedan antog FN: s mänskliga rättigheter varje år på OIC initiativ liknande resolutioner trots väst:s protester. Striden spetsades till efter terrorattacken mot Amerika under 2001 och debatten om islam och invandringen i Europa.

Den brittiska organisationen Artikel 19, som har fördömt resolutionerna  välkomnar tillbakadragandet av kravet och kallar det ”en jordskreds förlust i OIC: s strategi.

-Pettersson tackar för det men undrar varför svenska politiker varit så tysta om kravet och varför ska man behöva läsa om muslimers krav på åsiktsförtryck i danska tidningar?

JP.dk


Dec 7 2011

Dömd till 500 rapp för hädelse

Av Pettersson

En australier är dömd till 500 piskrapp och ett års fängelse i Saudiarabien, säger utrikesdepartementet i Australien. Han var åtalad för att ha förolämpat profeten Muhammeds anhängare – ett hädelsebrott i saudisk lag.

Mansor Almaribe var på pilgrimsresa när religionspolisen grep honom i Medina den 14 november. Domen föll på tisdagen.

Australien oroar sig för Almaribes hälsa eftersom han lider av diabetes och hjärtsjukdom. En son till honom tror inte att han överlever 500 rapp.

Ett ytterst rimlig straff tycker Pettersson, det visar hur stort och förlåtande islam faktiskt är. Det är klart som fan att man inte ska smäda pedofilen Muhammed, den man som satt på berget Hira och påtänd av alkohol eller ännu starkare saker fick delirium som hunden Muhammed trodde var sanndrömmar. 

Sydney TT-AFP


Aug 22 2011

FN: Yttrandefrihet gäller vid hädelse

Av Pettersson

Yttrandefrihetens gränser är ständigt föremål för debatt. Men FN:s kommitté för mänskliga rättigheter fast att yttrandefriheten ska gälla även för det som kan tolkas som hädelse.

- I ett öppet demokratiskt samhälle får man finna sig i att man blir förolämpad och kränkt av andra människors opinionsyttringar och kulturyttringar. Man får kritisera och till och med driva med andra människors religionsuppfattningar och andra uppfattningar, säger Percy Bratt, ordförande Civil Rights Defence.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter sätter nu ner foten i frågan. Kommittén tar upp artikel 19 som rör yttrandefriheten och det blir inget hädelseförbud. Det är ett bakslag för den muslimska organisationen OIC som krävt att hädelse blir förbjudet.

- Här får vi ett dokument som hjälper till att tolka yttrandefriheten, och de legitima undantag som måste finnas. Det blir till hjälp för alla dem som kämpar för yttrandefrihet, säger Krister Thelin, ledamot i FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

Kravet på en hädelseparagraf har anhängare från flera världsreligioner – det katolska Irland har nyligen infört en sådan lag. – Att FN gör den här markeringen kan inte överskattas. Det har väldigt stor betydelse.

 − Pettersson säger att när till och med FN säger att vi har rätt att kritisera muslimernas religionsuppfattning och islam. Att vi har rätt att driva med mångkulturen och andra uppfattningar varför i helvete inser inte våra PK-media det?

TV4