Apr 9 2012

Filmtajm

Av Stefan K

Jag vill inte uppfatta mig själv som en modernare variant av Nils Petter Sundgren, men vill ändå tipsa er besökare om en film jag såg i helgen. Harry Brown heter den och visar upp en av den brittiska skådespelarscenens bästa aktörer i en oförglömlig roll, Michael Caine.

Filmen Harry Brown visar hur ett gäng ungdomar, berusade på droger och avsaknad på känslor, håller ett helt bostadsområde i skräck. Droger, våld, vandalism och mord är vardag i området där inte minst den äldre befolkningen börjar få nog av gängets brutalitet och polisens arrogans. Två äldre herrar med erfarenhet av våldets Nordirland bestämmer sig så smått att ta saken i egna händer. När en av dem faller offer för ungdomsgängets brutalitet, rasar tillvaron samman för huvudpersonen som bestämmer sig för att hämnas på sitt eget vis.

Med hjälp av sin militära kunskap och nyinköpta vapen ger han sig ut i förortens mörker  för att skipa rättvisa och ta lagen i egna händer. När polisen i området märker att något är på gång inleder de sent omsider ett försök att rensa ut de kriminella element som terroriserar området. Följden blir den vanliga när buset känner sig hotade och kränkta. De går till attack med stenar och bensinbomber för att förmå polisen att lämna området. Polisen i området som först håller en avog inställning till nattens hämnare, börjar sakta inta en sympatiserande roll när de inser vilken vardag vanliga medborgare i området lever under.

Jag tänker inte avslöja slutet av filmen, utan råder er att själva se den.

Syftet med denna amatörmässiga recension är att påvisa hur vanliga människor till slut får nog när deras förut så trygga vardag rasar samman. Jag tror att våra svenska politiker är ute på en farlig väg när de blundar och raljerar över vanliga medborgares oro för sin och landet Sveriges framtid. Alla har en gräns och när den gränsen passeras kan även den mest timida person visa upp sidor som ingen i bekantskapskretsen ens kunde ana. Vi har redan läst om medborgargarden som bildats i Sverige och inte bara i storstäderna, utan också på mindre orter som drabbats av det nya Sveriges sämre sidor.

Nu tänker jag inte råda någon att ta efter Michael Caines rollkaraktärs sätt att lösa problemen. Att visa sitt missnöje kan man göra genom betydligt fredligare och lagliga aktioner. Varför inte visa att ni inte längre accepterar hur svensk välfärd rasar samman, genom att välja rätt valsedel i september 2014, eller varför inte skriva insändare i lokaltidningen och bombardera era närmaste politiker med besvärliga frågor om kommunens prioriteringar?

Det viktiga är att alla ni som inte längre finner er i att spela andra fiolen när välfärdspengarna fördelas av våra folkvalda, gör något. Sitt inte framför datorn och gnissla tänder. Gör något som visar att ni inte längre stillatigande tänker se på när er egen och era anhörigas vardag raseras till förmån för politikernas personliga principer.

Se trailern till filmen Harry Brown, gå sedan och hyr den.