Aug 19 2012

Masspanik i Indien

Av Pettersson

Rykten om islamistiska attacker mot migranter från den nördöstra delen av landet har lett till kaos på tågstationer runt om i landet.

Rykten har fått tusentals människor att lämna sina hem hals över huvud. Från olika städer runt om i Indien försöker de fly hem till sina hemorter i nordöstra Indien, övertygade om att de ska bli utsatta för etniskt våld om de stannar kvar.

Bara från staden Bangalore har 30.000 människor flytt de senaste tre dagarna, rapporterar New York Times.

Ryktena har sitt ursprung i en lokal konflikt om land och makt mellan muslimer och den lokala bodostammen i den nordostliga delstaten Assam. Där har 78 människor dödats, 14.000 hem har bränts ned och mer än 300.000 människor har sökt trygghet i flyktingläger.

Efter att några migranter blivit misshandlade i staden Pune nära Bombay började plötsligt alltså rykten spridas om att konflikten skulle sprida sig och att inflyttare från de nordostliga provinserna riskerade att attackeras av muslimer även i andra delar av Indien. De senaste dagarna har det hela utvecklats till en karusell av ryktesspridning, växande panik och massflykt som de indiska myndigheterna ännu inte lyckats få kontroll över.

I går införde myndigheterna ett förbud mot att skicka sms till fler än fem personer på en gång i ett försök att stoppa ryktesspridningen. Statsminister Manmohan Singh är djupt orord över situationen och manar till lugn.

-Det som står på spel är sammanhållningen i vårt land, säger han till New York Times.

Indien har en lång historia av etniska och religiösa konflikter, men de senaste åren har myndigheterna lyckats hindra dessa från att sprida sig över landet.

-Pettersson säger inget mer än att islamister är inblandade och att det inte bara är rykten. Miljoner människor har tidigare dött i konflikten.


Nov 9 2011

Kristna förföljs i Indien

Av Stefan K

Vi vet att kristna förföljs av muslimer i Afrika och Mellanöstern. Mindre känt är att de också förföljs i Ryssland och i Indien.

Kvällens Korrespondenterna i SVT 2 tar upp problemet med hur kristna i Indien förföljs, hotas, mördas och hur deras kyrkor bränns ned av hinduer.

Här ett litet smakprov från morgonens Go’morron Sverige.

YouTube Preview Image

Maj 15 2011

Hedersmord: Mammor ströp döttrar

Av Pettersson från Fjärran Östern redaktionen

Två muslimska mammor i norra Indien har gripits anklagade för att de dödat sina döttrar, uppger polisen idag.

Nygifta Zahida, 19, och Husna, 26, blev strypta när de återvände hem efter att ha gift sig med män de själva valt och som dessutom var hinduer.

Äktenskap mellan hinduer och muslimer är ovanliga i Indien och ogillas av båda samfunden, även om det finns fler fall av blandäktenskap bland den bildade statsbefolkningen

Dailychilli