Aug 29 2012

Sveriges framtid brände träkol på elspis

Av Pettersson

I söndags vid 19-tiden kände två anställda på ett boende för ensamkommande flyktingbarn hur det luktade rök i lokalen.

De upptäckte att en 17-åring som bor på hemmet eldade med träkol på spisen, men utan att det började brinna. Personalen gick då till kontoret och dokumenterade det som hade hänt. 17-åringen kom efter och krävde att dokumentationen skulle lämnas över till honom. Personalen ställde sig dock i vägen. 17-åringen blev då hotfull och började slå i dörrar och väggar. Personalen upplevde situationen som hotfull och polisanmälde händelsen.

- Pettersson tackar Gefle Dagblad som skriver sanningen men regeringen påstår fortfarande att kulturberikarna är oerhört kompetenta och de är de säkert på att rida kamel och vakta getter…


Jun 9 2012

De anonyma bloggarna

Av Stefan K

De anonyma bloggarna och de som kommenterar under pseudonymer möts ofta av skepsis och avståndstagande från etablissemanget.

Är politiker och andra ur maktsfären bättre än de som kritiseras, eller finns det en liten dubbelmoral även här? I Hofors är Robert Vestrin (S) ordförande i kultur- och fritidsutskottet, ledamot i barn- och utbildningsnämnden, vice ordförande i Hofors elverk, samt nämndeman. Vestrin är m.a.o. en mycket upptagen man, men inte mer upptagen än att han på fritiden har tid att under påhittade namn kontakta och misskreditera politiska motståndare.

Partikollegorna Viktor Rasjö och Marie-Loiuse Dangardt har dock fortsatt förtroende för Vestrin.

Källa: Arbetarbladet


Feb 8 2012

”Flyktingbarn”måste få halalslaktat kött och få bo centralt

Av Pettersson

De ensamkommande flyktingbarnen i Hofors kräver att få bo mer centralt och att få färdiglagad mat med halalslaktat kött. Och nu ger Socialstyrelsen de unga männen rätt – och kräver att kommunen uppfyller ”barnens” krav.

Flyktingbarnen har tidigare satt igång skadegörelse och hotat personalen på boendet i Torsåker i protest mot att de inte bor tillräckligt centralt. Dessutom kräver de att få halalslakatad mat serverad.

Socialstyrelsen har inspekterat och lyssnat på ungdomarnas klagomål och nu kräver socialstyrelsen att kommunen bättrar sig. – Vi kan bara erbjuda falukorv med kycklingkött i stället för griskött, säger Jan Bornestig, socialchef i Hofors.

Ungdomarna kräver också att få välja var de ska bo. Och även där riktar Socialstyrelsen kritik.

– Ungdomarna vill helst bo centralt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men de får rätta sig efter massäck och vara glada att de får en placering. Alla kan inte bo i storstäder, säger Jan Bornestig till GD.

–  Migrationsverket ber oss på sina bara knän att ta emot flyktingbarn. Sedan jagas vi av Socialstyrelsen som säger att ungdomarna själva ska välja var de vill bo, konstaterar han. Precis som på andra håll har de boende asylsökarna börjat slå sönder stället i protest. Flera gånger har polisen fått rycka ut.

-Pettersson tycker att socialstyrelsen och de stackars ”barnen” ska påminnas om Darura, vilket innebär att om det är nödvändigt får man göra det som är förbjudet ”haram” enligt islam och detta utan att Allah och Muhammed blir griniga. Alltså finns det inte halalslaktat kött får man äta annat och passar inte det så kan de bosätta sig i storstäder som Bagdad, Kabul eller Mogadishu och vänta på att bli serverade.

Fakta: Halalslakt är en muslimsk slaktmetod som innebär att djuret avlivas genom att halspulsådern skärs av med kniv. Genom de avskurna stora blodkärlen förblöder djuret. I Sverige är halalslakt förbjudet eftersom den sker utan att djuret bedövats.

GD.se 


Sep 5 2011

Ett dyrt uppvaknande

Av Stefan K

Fler och fler kommuner upptäcker nu att mottagningen av de ensamma flyktingbarnen inte alls blir vad de från början tänkt sig.

Orterna Hofors och Torsåker i Gästrikland, har vaknat upp med baksmälla och insett att deras vilja över att ta emot s.k. ensamma flyktingbarn, inte blivit vad de tänkte och framför allt mycket dyrare.

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S), hävdar att den ekonomiska situationen för Hofors redan är prekär och att de uteblivna förväntningarna på mottagandet av de ensamma barnen tär hårt på den lilla kommunens ekonomi. Man hade räknat med en vinst på fyra miljoner i år, men nu gör man istället ett nollresultat.

Inte nog med den ekonomiska situationen, nu är det också turbulent och våldsamt på boendet, då ungdomarna är missnöjda med placeringen och vill flytta till större städer. Detta trots att de från början accepterat sin placering. Fem av barnen har redan flyttat då de vägrat att bo kvar. Problemet för Hofors är att de fortfarande har ansvaret för dessa barn och att socialsekreteraren nu måste åka till de nya orter barnen valt för sitt boende.

De små barnen som anlänt till Sverige och fått allt på ett silverfat, är nu de som ställer kraven och detta kostar skattebetalarna stora summor. Sverige år 2011 i ett nötskal.

Källa: Arbetarbladet

Lite fakta om mottagandet i Hofors kommun:

  • Det finns tre verksamheter i kommunen med plats för 22 ungdomar med permanent uppehållstillstånd och 8 platser för asylsökande.
  • Hofors avtal med Migrationsverket innebär att man bara tar emot pojkar från sexton år och äldre.
  • 31 personer är anställda för att ta hand om dessa 30 ungdomar.
  • 19 ungdomar utan uppehållstillstånd finns nu på boendena och kommunen känner sig överkörda av Migrationsverket.
  • Man ser över verksamheten för att se om nedskärningar ändå kan ge ett plusresultat på en miljon.

Källa: Hofors kommun samt ovan länk till Arbetarbladet.

Några av barnen i Hofors.


Maj 12 2011

Ensamkommande ”barn” spräcker budgeten

Av Pettersson

I Hofors spräcks kommunens budget av ensamkommande unga män som ljugit sig hit. Till exempel har mottagandet av ensamkommande ”flyktingbarn” blivit betydligt dyrare än budgeterat och externa konsulter som granskat verksamheten kritiserar nu kommunen för att ha gjort en alldeles för optimistisk kalkyl. Socialnämnden hade räknat med ett överskott från verksamheten på 4 miljoner kronor. Utfallet ser ut att bli ett nollresultat.

Statliga bidragen har sänkts med över 100 000 kronor per flykting. Kommunen får ingen ersättning för extraordinära utgifter och start kostnader för personal och utrustning på 2 miljoner kronor täcks inte av bidrag. Dessutom har Hoforshus hyreskostnader för ett av boendena ökat med 100 procent sedan budgeten för de ensamkommande flyktingarna gjordes. Därutöver har det även visat sig att det finns extrakostnader för exempelvis gymnasieskolan som inte täcks av stadsbidrag.

− Pettersson påstår att ett arsle kan räkna ut att dessa unga ”ljugande män” som inte är några barn kostar pengar. Varför inte tjänstemännen på Hofors kommun och i andra kommuner begriper det är obegripligt.

Om vi nu ska ta emot dessa ensamkommande unga män, vilket jag tycker är tveksamt, så borde vi inte dalta med dem. De har tagit sig över halva jorden och bevisat att de är driftiga och eftersom de är relativt unga är de anpassningsbara och har alla möjligheter att försörja sig själva. När vi rånar svenska skattebetalare och placerar dem i institutioner skapade för människor som inte klara sig själva gör vi både dem och oss en björntjänst.

Föresten varför kommer det aldrig några ensamkommande flickor, blir de aldrig av med sina familjer?

Arbetarbladet