Aug 17 2012

Misstänkt rånare hotade tidningsredaktion

Av Pettersson

Ynglingen är misstänkt för att råna gamlingar på guldhalsband. Häromdagen klev han in på Blekinge Läns Tidnings redaktion i Karlshamn. Där hotade 17-åringen personalen och sa att han kunde ordna en explosion på tidningen.

Tre äldre damer med rollatorer har rånats. Rånaren har kommit över deras guldsmycken. Nu sprider sig oron i byn.
– Det är otäckt. Jag vågar inte bära mina smycken längre, säger en dam.

- Pettersson säger att trots att ljugmedia inte nämnt namn eller etnicitet så bomhotar svinet tidningsredationen så det är lika bra att vi talar om att han heter Toncek Mujagic och är zigenare om Myten Ullenhag undrar.


Jul 14 2012

Borta bra men hemma….

Av Eva-Marie

Då var man hemma igen efter en dryg veckas så kallad roadtrip i vårt vackra somriga land. Ett Sverige som jag valt att resa i med öppna ögon och öron. Ett land i förändring som alla samhällen men vi har kommit olika långt. Jag med mina bopålar nerslagna i Malmö inser också att det jag ser och upplever i min vardag kommer att komma förr eller senare till de flesta orter om inte……

Det var förmiddag och vi packade in våra väskor i bilen och jag tänkte ta en bild på Karlshamns margarinfabrik som ett minne för det luktade skit eller rättare sagt det luktade härsket så det stank. Då kom hon där, ”Afrikas blomma” och hon såg ledsen ut. Kanske berodde det på odören eller kanske kände hon sig ensam, hon var  kanske inte återförenad? Än finns det hopp för hoppet är det sista som överger en människa var det någon som sa.

Denna otrevliga lukt var de infödda Karlshamnsborna vanda vid, dom tänkte inte på det enligt tösen i hotellreceptionen. Jag för min del hade önskat mig en doft från Karlshamns Flagg men den produktionen var flyttad till Polen.

Vi förflyttade oss från Blekinge tillbaka till Skåne närmare bestämt till ”tredje rikets största stad” Malmö men några stopp innan slutmålet gjorde vi för har man semester skall man inte ha bråttom.

Det luktade svamp i skogarna men några sådana hittade jag inte denna gång. Jag hittade en liten groda men den uppskattade inte min närgångenhet så den fick hoppa vidare . Den var så söt.

När vi svängt av motorvägen avfart Hindby kändes det som om man var utomlands och det känns väl lite sådär, kanske inte riktigt tillfredställande. Nej det känns  rent ut sagt för jäkligt. Det känns så kvinnoförtryckande så att jag känner mig kvävd.

Jo jag vet att det finns många som hävdar att dessa hucklekvinnor bestämmer själv men där är jag av helt motsatt åsikt. Jag kände en gång en ung kvinna som vid ett tillfälle blev trakasserad för sin sjal, av en muslimsk man med skägg som ansåg att hon hade den på fel sätt!!

Nog om detta trista i vårt samhälle men snart kommer ingen undan för vad jag kan se går varje liten ort samma öde tillmötes. Islamisering va!? Var då!? Här på min gata!? Snart på varje gata, vill vi ha det så?

I min egen lilla oas kan jag låtsas att allt är som det skall och jag plockar mina hallon. Jag kan låtsas att vi lever i ett Sverige där religion är en privatsak och gudarna dyrkas i hemmets lugna vrå.

Jag kan låtsas att det tagits beslut om att alla får återförenas men att det inte nödvändigtvis måste ske i Sverige. Jag kan låtsas att borta är bra men hemma är bäst. Jag kan låtsas att mitt land känns som Sverige och inte utomlands.


Jul 13 2012

Välkomna till Tärnö

Av Eva-Marie

Regnet brukar hålla sig på fastlandet , det var så den glada unga receptionisten sa till oss efter att hon frågat om vi haft en trevlig dag. Igår tog jag en skärgårdsbåt ut till en av Karlshamns öar i den Blekingska skärgården. Molnen var kolsvarta och det blev kallt och regnigt en liten stund men sedan semsterväder igen och nöjd var jag.

Med det långa benet före stegade jag mot fyren som är belägen på öns sydvästra udde. Jag observerade även en hel del stora försvarsfort med plats för jättestora kanoner, men kanonerna de var borta och väck sedan länge. Det fanns en tid då Sverige ansågs viktigt att försvara. Nu monterar man ner så det är väl därför vi numera kallas för ett nybyggarland!?? Jag får inte ihop det.

Fyren var från 1910 och om den fortfarande är i tjänst förtäljer inte denna historia  för där ute på udden var det tyst som i…. och just ingen att fråga. Man blir onekligen lite sugen på att lägga ett bud, drömma kan man ju alltid det kostar inget.

Jag kollade runt och att bo där uppe i fyren ute i den Blekingska skärgården skulle vara skönt, iallafall ett tag sedan kanske man får hemlängtan till sitt eget hemman där det mesta känns ovant och inte riktigt sunt.

På min resa endast en liten bit upp i vårt sköna avlånga land har jag både sett och upplevt mycket fint, vackert och trevligt. Regionala skillnader och kulturer men på samma gång på något sätt igenkännande och hemtamt.

Välkommen till Tärnö hörde jag en man säga till en grupp av ensamkommande flyktingbarn när de steg iland för att testa fiskelyckan. Sex unga män med två personal på utfärd i sommarsverige.

Jag funderar en stund på om jag har en förmåga att hela tiden i de mest skilda miljöer stöta på det nya Sverige eller om ni som läser här också till vardags ser vad som är på gång?

Mina tankar går till den  yngsta sonen som är i ålder med dessa killar i grupp, nitton år och inget barn utan en ung man. Han är ensam hemma i stan och arbetar, vill han fiska eller idka annat friluftsliv kan han det och då betalar han för kalaset själv. Hur mycket kostar dessa unga mäns uppehälle och rekreationer? Vem betalar?

Sverige är ett rikt land har vi fått höra till leda och nu tycks det alltmer som om det inte riktigt stämmer och är sant. Politik är att prioritera och så har det alltid varit. Vissa får och andra betalar och när pengar gödslas över de som vi tagit till oss som små hjälplösa ensamma stackare då måste vi montera ner något. I Karlshamn på hotellets receptionsdisk låg beviset. En namninsamling, som jag skrev på. Nu är pengarna slut……nu stänger dom akutsjukvården. Är det en bra prioritering??


Jul 11 2012

Karlshamn och sedan…..

Av Eva-Marie

Sakta men säkert betar jag av mil efter mil och riktningen är söderut. För drygt en vecka sedan startade jag från Malmö och min semestertripps första stopp var Kinnekulle i Västergötland. I eftermiddags intog vi hotellrummet vi bokat i Karlshamn och det visade sig att vi har havsutsikt, flott till tusen.

Det är första gången jag är i denna stad vid Östersjön och staden är större än jag tänkte mig. Trodde kanske, och nu blottar jag min okunskap…att kanske i storlek och stil med Skurup, skäms på mig. Här är väldigt fint och det första jag fick syn på var Pettersson.

Petterssons gatukök är beläget på Stortorget och för att utforska gick vi gator upp och gator ner och hamnade mitt på detta torg  och av en händelse även mitt i Blekinge Classic Car Club, oj vilka biiilar oj vilken fröjd för ögat.

Volvo, Saab, Cadilac, Jaguar, Lotus, Opel, Mustang, Trans Am, Mercedez, Porsche, Lancia, Chevrolet, Ford  Thunderbird, Anglia………….. Det var en upplevelse, så många gamla välpolerade klenoder har jag aldrig sett i hela mitt liv.

Det är skönt med semster men jag gillar att hålla mig ajour med vad som händer i världen och på rummet kunde man se på Sydnytt för nu är jag nästan hemma. Det var inte roligt det som sades där och det knöt sig i min mage, skottlossning i Malmö vid södra skolgatan/Möllevångsgatan.

Det var bråk mellan flera personer och det man i detta läget vet så var det en idiot som sköt mot en bil men ingen är än så länge inrapporterad skadad.

Avspärrningarna som dras till följd av skottlossningen kan orsaka störningar i trafiken. Möllevångsgatan spärras av mellan Södra Förstadsgatan och Södra Skolgatan. Dörrknackning i området har påbörjats, vittnesuppgifter och tips mottages tacksamt via telefonnummer 114 14.

Det är inte roligt att jämt få höra skit om sin hemstad men som man bäddar får man ligga, jag kommer att ligga skönt i min hotellsäng men det gnager i mig. Snart är jag hemma igen och tillbaka till det som jag hör från fler och fler……Malmö är en förlorad stad.

MEN Eurovision Song Contest 2013 fick vi, så allt är frid och fröjd….??

Vem skjuter vem i Malmö och vem är det som ”livar” hos McDragan i Karlshamn? Svåra frågor?


Feb 20 2012

Personal på hem för flyktingbarn: ”Har de klarat av ta sig till Sverige kan de ta sig till Svängsta”

Av Pettersson

Nu riktas kritik mot ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Karlshamn. När ungdomarna på hemmet ville ha skjuts till sin första fotbollsträning blev svaret nej. Enligt Jeanette Andersson, god man till en av ungdomarna, var förklarigen från en i personalen att: ”Har de klarat av att ta sig till Sverige kan de ta sig till Svängsta också”.

Den gode mannen Jeanette Andersson reagerade starkt på uttalandet: – Jag blev väldigt upprörd. Det är helt oacceptabelt. Jag vill nästan tycka att det är ett rasistiskt uttalande.

Hon berättar att hon frågade personalen om de inte en gång kunde skjutsa ungdomarna till deras första fotbollsträning i Svängsta och visa dem busshållplatsen så att de själva kunde ta bussen nästa gång. – Men då berättade personalen för mig att det gjorde de inte, de kör inte pojkarna någonstans för har de tagit sig till Sverige så kan de ta sig till Svängsta på träning också.

-Det verkar helt rätt tycker Pettersson. Fotbollsplanen i Svängsta ligger inte långt bort och fråga om vägen klarar de säkert själva. Lägg märke till att personerna på bilden inte har något med artikeln att göra skriver fulmedia. Tacka fan för det. För skulle de visa en bild på de inblandade ”barnen” skulle alla se att de inte är några barn.