Aug 29 2012

Volvo rullar

Positiva Pettersson ser att Volvos lastbilsleveranser ökade med 5 % i juli jämfört med samma period förra året.

Det framgår av leveransstatistik från Volvo. Analytikernas förväntningar låg på en oförändrad utveckling i juli, enligt SME Direkt.

-Pettersson gillar detta för säljs det lastbilar då körs det gods och körs det gods används detta av någon och används det prylar har folk pengar att handla för och handlas det finns det arbete. Varför i helvete är PK alltid så negativa om allt utom invandrare? De rapporterar nästan bara om problem – de skapar lågkonjunkturer!  

Gör om det som Faith Dickey gör på filmen mellan två nya Volvo FH om ni törs och kan.

YouTube Preview Image

 Direkt


Apr 27 2012

Volvo krossar förväntningarna

Positiva Pettersson

Många bolag har den här veckan presenterat sina siffror för första kvartalet 2012. Överlag ser det inte alls ut som den kris journalisterna dagligen presenterar.

Lastbilstillverkarna Scania och Volvo visar resultat över förväntan.  

”Efter en nedgång i efterfrågan på lastbilar i Europa under det fjärde kvartalet återhämtade sig marknaden igen mot slutet av det första kvartalet”, skriver Volvochefen Olof Persson i Volvos delårsrapport och fortsätter: ”Baserat på den nuvarande takten i orderingången och förväntningar om att en del kunder kommer att börja föryngra sina lastbilsflottor mot slutet av året höjer vi prognosen över marknaden för tunga lastbilar i Europa till cirka 230.000 fordon under 2012. Med den fortsatt stora osäkerhet som råder inte minst om den makroekonomiska utvecklingen, håller vi en fortsatt hög beredskap för att snabbt kunna reagera på förändringar i efterfrågan”.

Bolaget upprepar samtidigt bedömningen att den nordamerikanska marknaden växer med cirka 20 procent 2012 till 250.000 lastbilar, från 216.100 fordon 2011.

I Brasilien väntas marknaden, liksom tidigare, visa en mindre nedgång till en nivå på cirka 105.000 fordon för helåret. Prognosen upprepas även om att den japanska marknaden för tunga lastbilar väntas växa med cirka 20 procent till cirka 30.000 i år, från en nivå på 24.800 fordon. Inom området anläggningsmaskiner, CE, sänker Volvo sin prognos för Kinamarknaden. Den spås nu minska med 15-25 procent jämfört med 2011, mot tidigare prognos om en oförändrad marknad.

Även prognosen för Asien, exklusive Kina, sänks. Den spås nu visa en tillväxt på 0-10 procent, jämfört med tidigare bedömning om en tillväxt på 10-20 procent.

I Europa väntas anläggningsmarknaden, liksom tidigare, växa med 10-20 procent. För Nordamerika upprepas bedömning om en tillväxt på 15-25 procent. Volvo står också fast vid prognosen att Sydamerika växer 0-10 procent.

- Pettersson säger att när lastbilsmarknaden går hyfsat mår resten av samhället också skapligt. Gods transporteras och det används av andra företag och människor.   

Tradingportalen


Feb 3 2012

Vinster i vården och lastbilar

Av Pettersson

Idag pågår en debatt i riksdagen om vinster i vård, skola och omsorg. V-ledaren Jonas Sjöstedt är inte oväntat helt emot och påstår att det försvinner 8 – 10 miljarder från vården till kapitalisterna per år och att alla vinster är av ondo för att de försämrar kvalitéten.

Samtidigt presenterar lastbils- och entreprenadmaskinstillverkaren AB Volvo sitt bästa resultat någonsin. Omsättningen steg från 265 miljarder år 2010 till 310 miljarder år 2011 och vinsten blev den högsta någonsin 26,9 miljarder. Volvo räknar med en liten nedgång i början på 2012 men att det sedan vänter uppåt.

Nu är det inte så enkelt att jämföra människor och lastbilar men jag kan tänka mig att den åkare som tycker att lastbilen är för dyr och dålig och att Volvo tjänar för mycket pengar köper ett annat märke.

Jag kan även tänka mig att den gamling som har möjlighet att flytta från ett äldreboende med dålig service och undermålig bemanning där ägarna tjänar mycket pengar flyttar till ett bättre om möjligheten finns.

-Pettersson tycker nog att vinsterna i vården inte är problemet utan möjligheterna för kunderna att ta plånboken med sig och flytta till något bättre.

Däremot ska bolagen inte flytta vinsterna till skatteparadis men det är en helt annan debatt.