Apr 18 2012

Salafisten som läste koranen och träffade Jesus

Av Pettersson

För fyra år sen kom salafisten Asir till Jesus. Det var precis innan han skulle åka till Pakistan för att genomgå en specialträning för de mer extrema muslimerna. En anmärkningsvärd detalj är att Koranen var en stor orsak till hans sökande efter Jesus.

”Precis innan jag skulle åka till Pakistan fann jag att det finns flera versioner av Koranen och att vissa texter verkligen säger motsatta saker”, förklarar den numera kristne Asir. Många gånger säger muslimska lärde att kristendomen är falsk eftersom Bibeln är översatt och enligt dem har blivit falsifierad. De säger också att Koranen kommer direkt från himlen och alltid har varit exakt densamma. Men nu, när han hade sett två olika översättningar av Koranen, var Asir bedrövad. ”Skillnaden slog mig, för mig kunde det inte vara sant. Jag gick direkt till imamen. Men han kunde inte förklara skillnaderna på ett tillfredsställande sätt för mig.”

Salaf betyder förfäder och det är tillbaka till urislam som salafisterna vill gå. De är bokstavstrogna och vill inte se några tolkningar av religionen eller Koranen. De är kritiska till ett modernt muslimskt synsätt och emot allt västerländskt.

Det finns uppgifter om att salafismen växer i hela världen. I Sverige uppmärksammades salafismen i Rosengård i Malmö 2008. Pernilla Ouis varnade då för de antidemokratiska värderingar som hon hävdade spreds i Rosengård via en källarmoské och till barn som deltog i koranskolor. Ouis som är muslim, men mycket kritisk till konservativ islam skrev då så här om salafisterna:

” Den ideologiska inriktning, som kallas salafi, anses vara den mest hårdföra, puritana och västfientliga tolkningen av islam. Den som inte accepterar deras tolkning ses som otrogen, ett epitet som också används mot  vanliga muslimer. Gruppen står för patriarkala, homofoga och odemokratiska värderingar”.

en tid senare skrev Quis så HÄR…efter min ”avislamisering” har jag insett att det förhåller sig precis tvärtom: det är inte muslimerna det är fel på, det är islam. Jag menar att många troende muslimer blir låsta av islam till vissa åsikter och praktiker. Att hävda att det inte finns objektiva kriterier för förtryck klingar falskt…att det finns islamiska grunder som legitimerar en patriarkal ordning inom islam. Det är just dessa fundament i religionen som gör att det blivit ohållbart för mig personligen att upprätthålla en tro på islam. Jag har alltså övergivit hållningen att islam kan reformeras och att islams urkunder kan legitimera en syn som inrymmer acceptans för exempelvis jämlikhet mellan könen och homosexualitet…

- Pettersson tror inte på vare sig den ena heller den andra boken men när muslimer tror att koranen är guds oföränderliga ord direkt från himmelen men att det ändå finns så många varianter att de inte ens kan hålla sams inbördes borde de inse att något är fel…


Mar 13 2012

En död vid anlagd moskébrand

Av Pettersson

En imam omkom och en annan skadades när en man satte eld på en moské i Bryssel på måndagen. Mordbranden förstörde bönesalen.

- En misstänkt greps på brottsplatsen, sade polisens taleskvinna Marie Verbeke.

Enligt henne hade dödsoffret troligen inandats rök. - Moskén blev uppenbarligen helt nedbränd, sade taleskvinnan.

Ett vittne såg den misstänkte mannen tända eld på byggnaden. Det förekom uppgifter om att han ska ha kastat brandbomber mot moskén.

-Pettersson tvivlar på att fulmedia tänker rapportera att den som tände på var en annan muslim, en konservativ extrem salafist och ”papperslös” enligt BBC.