Jun 20 2012

Midsommarsnaps

Av Eva-Marie

Sommaren är här och på fredag är det årets höjdpunkt enligt mången svensk. Kanske inte för de flesta i min stad men jag har förberett mig genom att plocka blommor och hoppas att snapsen blir smakrik till midsommarafton. Årets hemmagjorda snaps kommer att bli en Hylleblomssnaps.

Jag hittade en liten glasflaska med kork och den tog jag med ut i vår trädgård med riktning mot Hylleträdet. Det är kanske nu det krävs en översättning till svenska från det skånska/danska ordet Hylle, jag pratar om Fläder.

Du som vill ha ett recept skall få det men med en reservation, jag har hittat på det själv och höftade liksom till det. Jag tog så mycket hylleblommor som jag fann lämpligt och med hjälp av en pinne som låg vid mina fötter pregade jag i blomstren.

Sedan tog jag ur från skafferiet vår bag in boxstarksprit och fyllde på. Det är viktigt att smaka av varje dag och

när man är nöjd tar man bort smaksättningen. Några korn socker gör smaken lite mjukare och ett par droppar citronsaft ger en friskare smak.

Snapsen har en självklar plats i svenska traditioner och kommer ursprungligen från brännvinsbordet, en äldre svensk förrättsmåltid som hade sin storhetstid på 1700-talet.

Måltiden bestod till stor del av smör, ost och sill. Till det drack man brännvin som spetsats med lokala kryddor.

Detta var lätt och med dessa få ingredienser ställer man flaskan mörkt några dagar och eftersom min flaska är liten kan jag endast provsmaka lite….eller så kan man ta det som en överraskning på fredag om det är gott eller inte. Är det inte till belåtenhet får man ta till plan B….


Det jag nu visat prov på är svensk kultur sådant som vi enligt ”förståsigpåare” inte har. Det vi inte har vi etniska svenskar är just kultur enligt vissa i vårt rike.

Det är rent ut sagt ett skitsnack och ett stort svek av dom som påstår något sådant att just vi av alla jordens folk inte skulle ha något av värde som är vårt och som vi känner igen.

Det är då när man tvivlar på sitt jag menar läs andras förstånd men då råkar lägga ögonen på en text som värmer och går rakt in i hjärtat. Du kan kalla det för ett bevis om än ett litet. Svenska kulturföreningen har parkeringsplatser på en innergård i Malmö vid Möllan.

Det måste betyda att det är svensk kultur de sysslar med där eller…..ett tvivel börjar gro…det finns så många som kan dansa och det finns så mycket ”spännande” färgrik kultur i vårt land. Midsommarafton är snart här och jag tänker klä stången så som jag gjort och så som min släkt gjort innan mig…….på den plats jag är född.

.


Dec 13 2011

Andra Bullar

Av Eva-Marie

Välkomna till ”matrutan” eller till en stunds titt in i mitt kök. Idag är det Luciafirande i både slott och koja. En tradition som man har minnen från sedan man var barn. Vi barn, (läs flickor) tränade på sång och tågande i källaren. Jag bodde i ett åttavåningshus när jag var liten och vi yngre löd de lite äldre flickorna som visste hur det skulle vara. Inga pojkar fick vara med för dom bara tramsade sig, tror inte att de ville vara med ändå. Idag är det annorlunda(?)

Jag blev aldrig Lucia i skolan, det hängde på håret. Med det näst längsta blonda håret stöp jag på mållinjen. Det skulle vara  det längsta och ljusaste, det visste alla. Stjärngossarna lös med sin frånvaro under min skoltid, annat var det med mina barns. Denna stärnklädda strut som var ett rent ut sagt, helvete att få till att sitta på. Strutar på sne fanns det gott om.

Ett måste till frukost en sådan morgon som i dag den 13 december, Lussekatter. Jag fuskade lite och bakade mina igårkväll. I Sverige började de rika äta lussekatter med saffran mot slutet av 1600-talet. Men bara i landskapen runt Mälaren, i Östergötland och på Gotland. När vi började fira Lucia på 1800-talet spreds lussekatterna över hela landet.

Julen är en högtid då det bakas flera olika sorters symboliska bröd. Midvintern har firats med olika rituella högtider sedan långt innan vi kristnades. Bröddeg är ett enkelt, billigt och tacksamt material att forma figurer av. Människor bakade bildbröd redan på hednatiden, vanligtvis med bilder av gudar. Till nästa år får det bli Oden , Tor och Freja.

Hoppas att jag inte tröttar ut er kära bloggläsare med mitt stök, bak och snapseri ? Hur som helst känner jag mig lite duktig att efter en dags arbete fortsätta med det som svensk tradition bjuder. Lussekattskulturen. Nej stopp, inget dåligt samvete nu. Det går lika bra att köpa på konditori.

Men doften får man såklart inte då och visst förknippar vi Julen med en massa dofter.  Till exempel brunkål. Den doften/lukten var inte nådig när man bodde i höghus och alla husmödrar på den tiden när man var liten satte igång med att steka brunkål. Hörde om en upplänning (Göteborgare) som flyttade till Malmö, hans familj led sig igenom Decembers kåldofter i trappen.

Tiderna förändras och med den dofterna, några dör ut och andra kommer till. En kommentator berättade om rekomendationer vid en viss högtid, ”laga inte mat på dagen som luktar utan ät fil och flingor”. När mörkret sänkte sig var det grill grill grill till mitt i natten från de som inget åt på dagen. Hm, varför inte laga mat på dagen? Varför inte äta på dagen? Fundera på det ni.

Mycket god mat blir det i December och i söndags var jag på ytterligare ett julbord. Närmare bestämt på Svaneholmsslott. Bild nummer ett och sex är därifrån. Lucia med sina tärnor hamnade lite i skymundan bakom det dignande midvinterblotbordet.


Dec 11 2011

Var ingen mes, fyll upp din fes

Av Eva-Marie

Julesnapsen står och drar så gul och grann i stugan. För en vecka sedan fick jag ett recept av en trevlig man som kommenterade in det till oss alla här på bloggen. Tack Sten Andersson. Han tipsade om en snaps som passar för årstidens högtider. Värt att prova tänkte jag och skred till verket.

Inget svårt alls endast tre ingredienser. Vodka, saffran och ingefära. Vi fick inga måttenheter men jag tog mycket av det ena, lagom med det andra och lite av det tredje. Så var det klart, se så fint det blev. 

Med saffran , vad kan gå fel.

I mer än 3 000 år har saffran odlats. I Irak finns 50 000–åriga spår efter saffran i avbildningar. Sumerer använde vild saffran vid riter. I Höga visan nämns saffran. Redan innan saffran kultiverades var det en handelsvara. I Persien förekom en äldre kultiverad sort av saffran som från 900-talet f Kr vävdes in i tyg och användes till parfym.

Iran är det land som står för störst del av produktionen, följd av Spanien, Indien, Grekland, Azerbajdzjan, Marocko och Italien. Det tidigaste belägget för saffran i svensk (högfrälse) kosthållning är från 1328.

Mången är den svensk som traditionsenligt sjunger en liten visa innan snapsen slinker ner i strupen. Här är min favorit i genren. Titel: Jag tänker sälja min dromedar. Melodi: När månen vandrar på fästet blå.

Jag tänker sälja min dromedar
jag tänker flytta till Norden,
Vem vill va’ bosatt uti ett land
där man får ligga till borden,
Nu konverterar jag här på snabben
jag vill ha akvavit till kebaben,
Var ingen mes… Fyll upp din fes       Skål


Aug 14 2011

Fyll upp min fez!

Av Eva-Marie

Nu skall vi inte vara ”tråkiga” (?) vi svenskar utan med denna snapsvisa visar vi att nysvenskarna välkomnas till bords i våra enkla hem. En snapsvisa som denna passar fint när vi bjuder in till fest, allah skall med. Skål.

Melodi:När månen vandrar.

Jag tänker sälja min dromedar.

Jag tänker flytta till Norden.

Vem vill va´bosatt i ett land

där man ligger vid borden?

Nu konverterar jag, här på snabben!

Jag vill ha Akvavit till kebaben!

Var ingen mes.

Fyll upp min fez!

Jag vet att det är söndag i dag men veckan går fort och snart är det fredag igen och då partajar vi igen?


Apr 23 2011

Skånsk kultur

Av Eva-Marie

En del skåningar passar på att vara kulturella när det är påsk. Vi har en tradition av att åka på konstrundor. Man tar sig runt i Skåne med bil och besöker konstnärer och tittar på tavlor, keramik och annat kulturellt. I År med fin fint väder packar vi matsäck och slår oss ner i en glänta eller som i år vid havet i Falsterbo. Baddräkten tog jag med men självklart var vattnet iskallt och jag gick endast i till knäna, brrrr.

I Östra Grevie ligger en ruin som heter Månstorps gavlar.På 1400-talet var det en av de elegantaste borgarna i Skåne. Detta var renässansborgen som den danske rikshovmästaren Eskil Bille lät bygga 1540-1547, en unik och vacker skapelse med en stor riddarsal på andra våningen till vilken gästerna gick direkt in från skyddsvallen som var ”skyddsmuren”. Slottet var infogat i skyddsvallen och för att uppfylla den tidens försvarskrav anlitades samma vallmästare som varit med att bygga Malmöhus Slott. Runt borgen fanns en vallgrav. Byggnaden var fyra våningar hög, längst upp fanns försvarsloftet med skyttegluggar, på tredje våningen bostadsrum, på andra den eleganta riddarsalen med stora fönster och glaserat tegelgolv och längst ner kök och utrymmen för tjänstefolk. 

  Visst är den svenska naturen fin och svensk kultur hittar man överallt. Det var visst en del politiker som sa attt vi ingen hade. Jag tycker dom är både blinda och döva inför vårt kulturella svenska arv. Var var dom på historie och nutidshistorielektionerna?

Sedan efter en härlig dag var det dags för äkta svensk/skånsk matkultur och dryckeskultur. Snaps till sillen och äggen är mums. Jag tog ett foto på den fina snapsflaskan , vad tycker ni? Härlig kultur imorgon tänker jag köra en dikt från Österlen. Ni kan väl knappt vänta? En dikt på redig skånska som lägger sig som bommul runt hjärtat. Det är faktisk så skönt att ta en tur ut på landet och höra språk man förstår runt omkring en. Inget ”fint” för en svensk att känna och ännu mindre att sätta på pränt, men ack så sant. Jag skiter i det politiskt korrekta.