Aug 30 2012

Stockholms politiker och journalister bor invandrarfritt

Av Pettersson

DN har idag en artikel om hur Stockholms politiker – i synnerhet de allra mäktigaste – skyggar för stadens invandrartäta låginkomstområden. Exempelvis bor inte ett enda borgerligt borgarråd utanför innerstaden. – En demokratisk skandal, menar författaren Per Wirtén.

-Pettersson inser att politikerna i varje fall har självbevarelsedriften kvar även om de förlorat förståndet men varför är journalister och författare upprörda över det. De bor själva invandrarfritt, ofta i bostadsrätt i Stockholms innerstad.  

Socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven tillhör en av alla dem som söker ny bostad. Han säger att hans kötid bara räcker till en bostad i Tensta men vill helst bo kvar i innerstaden. – Vad har du emot dina väljare Stefan?

Nåväl, journalisterna tycker att det är en demokratisk skandal att politikerna inte bor i slumområdena. Bloggen Cornucopia har tittat lite på hur journalisterna bor och det ser nästan ännu värre ut. Nästan samtliga journalister bor i Stockholms innerstad eller i ståndsmässiga förorter som Bromma. Det om något är en skandal att journalisterna inte vill bo i det samhälle de gör allt för att införa.

Det är dags att någon granskar journalisterna och varför de bosätter sig invandrarfritt!


Jul 8 2012

De nyaste moderaterna

Av Pettersson

När moderaterna lanserade de ”nya moderaterna” och det ”nya arbetarpartiet” såg vi ett skifte i svensk politik. Socialdemokraternas dominans bröts, så efter valen 2006 och 2010 gällde det vilket parti som var de bästa socialdemokraterna.

Nu har Stefan Löfven, socialdemokraternas nye partiledare visat upp sig en del och det väcker en hel del frågor. Stefan Löfven sitter inte själv i riksdagen och att han då utnämner Magdalena Andersson som inte heller sitter i riksdagen till finanspolitisk talesman går att fundera över. Tycker S att riksdagen är betydelselös? Det verkar som Löfven tycker att de demokratiska institutionerna är mindre viktiga och tänker föra politik mellan skål och vägg som i LO.

Att han dessutom har återupprättat Ibrahim ”Bagdad Bob” Baylan som skolpolitisk talesperson trots att ”Bagdad Ibbe” aldrig gjort något rätt och partiet tjatar om att utbildning, utbildning och utbildning är svaren för framtiden verkar inte klokt.  

S har dessutom samma syn på Eurokrisen som regeringen, de har accepterat jobbskatteavdraget och pensionärskatten, de vill inte bråka om vinster i välfärden och åtstramningarna av sjukskrivningarna var S förslag från början och de skrattar nog gått åt att borgarna får ta skit för socialdemokratiska förslag. De gnäller över att taket för a-kassan inte höjs men de höjde inte själva när de hade makten. I invandringsfrågan är 7-partiet ense så i det stora hela finns det inget riktigt eller trovärdigt oppositionsparti bland de gamla trötta partierna. Alla tycker lika frånsett små detaljer.   

-Pettersson tror nog att S har chansen att göra ett bra val 2014 mest på grund av att vi börjar bli trötta på 32:an Reinfeldt men att härma moderaterna på deras egen planhalva klarar nog S inte av. Anders Borg är trots allt Anders Borg och ska vi få till någon förändring så är varken de ”nya moderaterna” eller Socialdemokraterna som ”de nyaste moderaterna” ett alternativ.


Jul 7 2012

Socialdemokrat angriper partiledningen för tystnaden i invandringsfrågor

Av Stefan K

”Vi socialdemokrater måste ta initiativet i de här frågorna – ­annars gör ”nån annan” det före­ oss. Vi riskerar då att SD växer till tredje största parti i nästa val. Upp med frågorna om migration och integration på bordet.­ Och kasta inte ordet rasism i ansiktet­ på varandra så fort olika åsikter­ behöver diskuteras och analyseras.”

Så avslutar Katrineholms kommunordförande, Göran Dahlström, sin artikel i Aftonbladet som vänder sig till Stefan Löfvén.

Göran Dahlström skriver många tänkvärda, men självklara ord i sin text. Måste Sverige vara det land som tar hand om flest ensamkommande barn/ungdomar och de pengar som Katrineholms kommun får för att täcka finansieringen av de 400 somalier som snart anländer räcker bara i två år, men sedan? Detta är två synpunkter Dahlström delger oss.

Han tar också upp problemet för Katrineholms kommun, när de nya somalierna kommer. Redan idag går 50% av försörjningsstödet till kommunens invandrare, trots att de bara utgör 15% av kommunens invånare. Kommunen saknar lediga bostäder, arbetslösheten är större än genomsnittet och ungdomsarbetslösheten betydligt större. Dessutom erkänner Dahlström att den stora majoriteten av de somaliska barnen är analfabeter.

Katrineholm har problem, Sverige har problem, men alla som opponerar sig talar för döva öron. Sverige är på väg att raseras för att politiker inte törs ta obekväma beslut och för att journalister vägrar skriva sanningen.

Källa: Aftonbladet


Apr 18 2012

Vissa krav är bra, andra inte

Av Stefan K

Moderaterna och Socialdemokraterna vill ställa större krav.

7/4 Anders Borg vill ställa större krav på ungdomar och utrikesfödda för att få ut dem på arbetsmarknaden. Läs Petterssons artikel. Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet, säger; ”Det här passar snarare in i regeringens politik att skapa skillnader mellan de som har jobb och de som inte har jobb”.

17/4 Stefan Löfvén vill ställa större krav på ungdomar och socialbidragstagare för att få ut dem på arbetsmarknaden. DN Debatt Lena Hallengren (S) är tyst.


Mar 30 2012

Opinionsmätningar

Av Pettersson

Media rapporterar näst intill dagligen om att socialdemokraterna går framåt i opinionsmätningarna och att de röd-gröna skulle få egen majoritet om det var val idag.

Våra kära opartiska media verkar ha glömt att S under 2008 låg på 46 % i vissa mätningar och att de rödgröna ledde med 15 % över alliansen. Enligt experterna var det försprånget omöjligt att hämta in.

Det var när Sahlin höll tyst, sedan började hon prata politik…

-Pettersson undrar om någon hört något om politik från Stefan Löfven, partiordförande och   Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson?


Feb 19 2012

Sossarnas uppgång

Av Stefan K

Socialdemokraternas uppgång (tillfälliga uppgång?), har idag basunerats ut i pressen…

…och sossarna jublar, även om dagens mätning ligger under valresultatet, som i sig ansågs vara en katastrof. Stefan Löfvéns pågående smekmånad kan få ett abrupt slut när han tvingas debattera och lägga fram partiets nya politik. Den gamla politiken rönte ju inga framgångar direkt.

Resultatet, om det står sig, kan också få en annan oväntad och lustig effekt.

Sossarnas bundsförvanter i LO sparkar ju medlemmar som jobbar aktivt för SD. Partiet som sådant, under både Sahlin och Juholt, har deklarerat att de aldrig kommer att samarbeta med SD och att samtliga Sverigedemokrater är rasister. Nu sägs det att sossarna vunnit tillbaks väljare från SD (tillfälligt?). Innebär det att de som återvänt med automatik slutat vara ”rasister” eller innebär det att även sossarna har ”rasister” bland sina väljare?

Något för Stefan Löfvén att reda ut i nästa debatt.


Jan 29 2012

Stefan och Ulla Löfven

Av Pettersson

Socialdemokraternas nye ledare Stefan Löfven är gift med Ulla Löfven, som i flera år arbet som sekreterare i Stockholms arbetarekommun – under våren 2011 handplockades Ulla Löfven som assistent till partisekreteraren Carin Jämtin.

Ulla Löfvens arbetar alltså i Socialdemokratins innersta krets och är en person som vet mycket och kommer att få veta ännu mer och som ni vet, kunskap är makt säger Pettersson. 

Stefan Löfven har suttit i socialdemokraternas verkställande utskottet sedan 2006 så de som hoppas på en rejäl förnyelse riskerar att bli besvikna. Han är skolad i SSU och och har organiserat IF Metalls partipolitiska verksamhet (socialdemokraternas marktrupper). Under Stefan Löfvens ledning krävs rätt ”värdegrund” , dvs rätt partibok, för få väljas till förtroendeposter inom IF Metall (SR-Ekot).

För oss är det riktigt svenska mångfald – inte enfald!,
skriver IF Metalls Stefan Löfven och Expo:s Robert Aschelberg i ett debattinlägg under valrörelsen 2010. Läs mer hos Varjager HÄR.


Jan 28 2012

Fälleben i rörelsen

Av Eva-Marie

Det har varit jättejobbigt. Under två veckor har vi både blivit av med en partiledare och valt en ny. Så det känns jättebra att vi kunnat sätta punkt i dag. Och jag är övertygad om att vi valt en jättebra partiledare. Vi har haft problem när det gäller det mediala genomslaget. Men jag vill nog säga att vi satt fälleben för oss själva”.Det sa Leif Jakobsson, S-riksdagsman från Malmö, vid årets första ”Pub efter jubb” en anspråkslöst månadsmöte över en bit mat och en dricka för Socialdemokrater i politik eller fackförbund.

Kommunpolitikern Jamal El-Haj sitter också sedan några veckor i IF Metalls förbundsstyrelse.
På ett sätt är det tråkigt att förlora Stefan Löfven. Men vi förlorar honom till något bättre. Och jag tror vi nu kommer att komma tillbaka, starkare än någonsin

Leif Jakobsson var den som i radio i höstas berättade för oss att riksdagsmännens regler för hyresbidrag var tydliga och lätta att förstå. Det känns som om han är en ärlig man men som är med i ett parti som sätter fälleben (sv, krokben)på dig och mig och sig själva. Leifs partikamrat Jamal får han se upp med annars kanske någon trillar omkull igen. Till nästa val 2014 får vi ha valobservatörer i Malmö och då i synnerhet i stadsdelen Rosengård. Läs här Mohammad fuskanklagar Jamal.

Skånska Dagbladet


Jan 27 2012

Löfven: Här är mina hjärtefrågor

Av Olli Rein

Fler jobb kommer att vara den viktigaste prioriteringen. En förutsättning för dessa är ordning och reda i de offentliga finanserna. Det sade Stefan Löfven, Socialdemokraternas nya partiledare, vid en presskonferens på fredagen.

”En stark ekonomi är grunden, men det räcker inte. Det krävs en aktiv näringspolitik, det krävs satsningar på innovation och forskning så att de nya jobben kan komma”, sade han.

Han sade också att han vill skruva upp ambitionen på klimatområdet, och att det krävs ny miljövänlig teknik.
Samarbetet mellan högskola och näringsliv måste stärkas och tillgången på riskkapital måste öka.

Han sade också att det krävs att människor ska ges förutsättningar att kunna ta de jobb som finns, att de har rätt utbildning och att det finns tillgång till kompetensutveckling.

Han sade att det i ett läge där det råder massarbetslöshet så prioriterar Socialdemokraterna fler jobb framför sänkt restaurangmoms.
Stefan Löfven sade också att han beslutat sig för att tacka ja till uppdraget som partiledare eftersom han är ”starkt övertygad om behovet av Socialdemokraterna och socialdemokratisk politik”.

Han sade bland annat att Sverige ska ta sitt ansvar i EU, FN och andra internationella organ och utveckla partiets globala politik och EU-politiken.

Han kritiserade regeringens välfärdspolitik, och sade att vart man än vänder sig i Sverige 2012 så ser man att det behövs ”mer politik och inte mindre”.

AFFÄRSVÄRLDEN

Olli säger, att flosklermaskinen på Sveavägen 68 fortsätter att leverera i stort sett samma gamla floskler som de tidigare  partiledarna för(s) har försetts med. Men det finns nya djärva drag som Stefan Löfven hämtat från De Nya Moderaterna och nu oblygt lanserar som  De Nya Socialdemokraternas förslag. Det kommer att bli tätt mycket tätt i de två storas partiledardebatter, spår Olli.


Jan 26 2012

Stefan Löfvén, ny S-ordförande

Av Pettersson

Socialdemokraternas verkställande utskott vill se IF Metalls ordförande Stefan Löfvén som näste partiledare. Löfvén är det namn som VU enats om, och som ska utses på fredag. Enligt källor till SVT kommer han att bilda en ledarduo med Sven-Erik Österberg.

Stefan Löfvén är samme man som tyckte att regeringen skulle satsa miljarder i SAAB för att bilfabriken hade en lysande framtid. Det är samme man som beskyller alliansen för att LO tappat en halv miljon medlemmar trots att 300 000 av dem försvann under den socialdemokratiska regeringen.

Stefan Löfvén, född 1957 i Stockholm, är sedan den 1 januari 2006 förbundsordförande i IF Metall.

Stefan Löfvén började 1979 som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik. Sitt första fackliga uppdrag fick han 1981 då han valdes till kontaktombud på arbetsplatsen. Genom åren har han haft en rad fackliga uppdrag. 1995 började han som centralt anställd ombudsman i dåvarande IF Metall och har bland annat arbetat med avtals- och internationella frågor. 2001 valdes Stefan Löfvén till biträdande förbundsordförande, och på IF Metalls konstituerande kongress i november 2005 valdes Stefan Löfvén till förbundsordförande.

Den 27 januari 2012 förutspås han utses som ny partiledare för socialdemokraterna efter Håkan Juholt.


Sep 9 2011

”Vi riskerar inte medlemmarnas pengar”

Pettersson

”En sak är säker och det är att vi inte kommer att riskera medlemmarnas pengar”. Det sa Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande under ett möte på torsdagskvällen om krisen på SAAB.  

Vi ska gå igenom det nya läget: vad som gäller i den här situationen när företaget annonserat att det ska överklaga tingsrättens beslut, vad en konkursansökan skulle innebära mitt i det förfarandet, sa Löfven inför mötet med fackklubben i Trollhättan.

─ Det är samme Stefan Löfven som tidigare sagt sig tro stenhårt på att SAAB har en lysande ekonomisk framtid som biltillverkare och att regeringen därför har en skyldighet att ställa upp med lån och att pumpa in miljarder i SAAB.

─ Pettersson undrar varför inte denne Löfven som är pigg på att riskera skattebetalarnas pengar inte kan öppna IF Metalls plånbok, fackföreningen har 6-7 miljarder i kassan och när ska de användas om de inte används för att rädda medlemmarnas jobb?

Det kan väl inte vara så att denne LO-pamp har ljugit och ljuger för svenska folket om vad han tror om SAAB:s framtid av rent egoistiska skäl.

Risken är stor att det blir denne Stefan Löfven, IF Metalls ordförande som ville riskera miljarder av skattebetalarnas pengar men inte sina egna blir den som under fredagen sätter SAAB i konkurs. Så kan det gå…

DN     EXPRESSEN


Aug 29 2011

Saab ett steg närmare konkurs

Av Pettersson

I fredags delgav IF Metall Saab sin betalningsuppmaning och senast på fredag måste de försenade lönerna betalas ut, annars riskerar de att facket begär företaget i konkurs.

 Under fredagen pågick ett febrilt arbete med att skriva under samtliga betalningsuppmaningar för medlemmarna i IF Metall som arbetar på Saab, och i dag nådde de alltså Saab som får sju dagar på sig, nedräkningen börjar i dag, att betala ut lönerna till de anställda.

Även Unionen hoppas kunna lämna in sina medlemmars betalningsuppmaningar under dagen, och då blir det en bisarr kapplöpning om vem som först får rätten att försätta sina medlemmars arbetsgivare i konkurs. På den åttonde dagen efter betalningsuppmaningen är inlämnad har facken tre veckor på sig att begära Saab i konkurs, om inte Saab och dess VD och styrelseordförande har skakat fram pengarna innan dess.

− Pettersson noterar att det var IF Metall och dess ordförande Stefan Löfven som sa sig tro stenhårt på att Saab har en lysande ekonomisk framtid som biltillverkare. Regeringen har därför en skyldighet att ställa upp med lånegarantier och pumpa in miljarder i företaget sade Löfven.

 Samtidigt har IF Metall 6 miljarder i kassan så varför ska skattebetalarnas riskera miljarder, när IF Metall lika gärna kan göra det?

Ekot


Jun 29 2011

Facken sviker SAAB

Av Pettersson

IF Metalls ordförande Stefan Löfven har sagt att SAAB har en lysande framtid. Samtidigt tycker Löfven att regeringen sviker och borde satsa skattebetalarnas pengar. Handen på hjärtat Löfven, IF Metall har en kassa på 6-7 miljarder varför ska skattebetalarna satsa om inte du och facket vill?

Snacket om att facket inte ska driva företag håller inte. IF Metall driver redan fastighetsbolag, konferensbolag, finansbolag och ett eget riskkapitalbolag AB Metallica. Varför då inte satsa på ett som du själv säger har en lysande framtid Stefan?

Värre ändå är att i Saabs svåraste tid hoppar IF Metallklubbens ordförande i Trollhättan Håkan Skött och Unionens representant styrelserepresentant Anette Hellgren av Saabs styrelse.

Håkan Skött anger som skäl ”att företaget befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Att då sitta i styrelsen och försöka fatta beslut är förenat med mycket stort ansvar”

Både Hellgren och Skött anger dessutom ”personliga skäl” det är löjliga skäl, de blev invalda i styrelsen för att representera de anställda enligt lagen om styrelserepresentation. LSA. De blev inte invalda av personliga skäl utan för att ta ansvar och de har de fått en fet ersättning för.  

Fackets representanter i styrelsen på storbolag ska hålla sig informerade om företagets ekonomi och situation i stort, de ska också med sina erfarenheter bidra till att företaget ska gå bättre.

− Pettersson tycker det är ynkligt att facket som ständigt krävt att regeringen ska ”engagera sig” och att regeringen bidragit till att sänka Saabs ”Varumärke” flyr när det drar ihop sig till lite blåsväder. Ska facket bara vara med när solen skiner och det passar, Stefan Löfven?

Att fly och komma med lika många konstruktiva förslag som Saab just nu bygger bilar hjälper inte Saab eller era medlemmar, ställ upp med några miljarder i nödlån i stället eller är det så enkelt som att fackets styrelserepresentanter suttit och lyft styrelsearvode och inte gjort de som de bör och ska göra och nu försöker fly när det luktar bränt?


Jun 24 2011

IF Metall kräver att regeringen släpper in Antonov

Av Pettersson

Efter gårdagens problem med uteblivna löner hos Saab så vill IF Metall nu att regeringen ska ta större ansvar. De vill att regeringen jobbar för att den ryske affärsmannen Vladimir Antonov ska tillåtas investera i Saab.

Låt den ryske affärsmannen Vladimir Antonov investera i Saab. Regeringen måste arbeta för att se till att EIB, den europeiska investeringsbanken, ska ändra uppfattning och godkänna Antonov. Det budskapet kommer från IF Metalls förbundordförande Stefan Löfven.

Regeringen måste arbeta för att se till att EIB, den europeiska investeringsbanken, ska ändra uppfattning och godkänna Antonov. Det budskapet kommer från IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

– Vad är det som gör att Antonov inte får komma in. Det finns flera utredningar som visar att det inte finns något hinder. Om de vidhåller att det gör det, då får de sjunga ut och berätta vad det är, säger han.

─ Pettersson undrar varför inte ordförande Löfven som säger att Saab har en lysande ekonomisk slänger fram de sex miljarderna IF Metall har i kassan och räddar Saab och sina medlemmars jobb.

Istället för att riskera andras pengar borde IF Metall visa alla giriga arbetsgivare hur företag i Sverige skall drivas. Betala högre löner, införa kortare arbetstid, längre semester, bättre arbetsmiljö, högre personaltäthet, mer medbestämmande, högre sjuklön och givetvis ingen karensdag. Ta ett stort samhälls och miljöansvar. Sälj produkter och tjänster av mycket hög kvalité till låga priser. Vinsten av verksamheten kan ju sedan ge medlemmarna gratis fackavgift och andra förmåner som sätter guldkant på tillvaron.

Vad väntar du på Stefan? Varför ska du bada i pengar som Joakim von Anka, använd stålarna, köp bilfabriken och låt dina duktiga ombudsmän driva den istället för att gnälla på andra.


Apr 13 2011

Facket + S = sant

Av Stefan K

När IF Metalls ordförande Stefan Löfvén gästade de sörmländska socialdemokraternas kongress i Oxelösund den 11:e april uppgav han att facket vill utveckla samarbetet med Socialdemokraterna. Löfvén menar att facket inte bara påverkas av det som sker på arbetsplatserna, utan också det som sker ute i samhället. Därför måste facket agera och ta ställning politiskt, enligt Löfvén.

Samtidigt är Löfvén tvetydig när han säger att det aldrig får uppfattas som att facket går i socialdemokratins ledband, utan att samarbetet mellan facket och S ska ske för medlemmarnas bästa.

Då ställer sig frågan. Hur tänker sig Löfvén att facket ska agera för medlemmarnas bästa och samtidigt inneha en klar och tydlig partipolitisk ställning? Kan och tänker IF Metall ställa sig på medlemmarnas sida om Socialdemokraterna lägger fram förslag som får negativa konsekvenser för de anställda ute på arbetsplatserna?

Vi som lämnat facket och ni som fortfarande är medlemmar, kan nog entydigt konstatera att facket aldrig kommer att ställa sig på en borgerlig regerings sida, även om en sådan regering lägger fram förslag som gynnar låg- och medelinkomsttagare. Det räcker att läsa medlemstidningarna och de  broschyrer som medlemmarna bombarderas med för att inse det omöjliga i Löfvéns uttalande.

Att flera av facktopparna, både lokalt och centralt, är engagerade i partiet, ger en tydlig signal om att Löfvéns ord luktar billig propaganda. Klart är att facket tänker mer på partiets bästa än på medlemmarnas.

Personligen anser jag att det är ett hån mot alla de medlemmar som har sina sympatier hos andra partier än Socialdemokraterna och som varje månad betalar in hundratals kronor i avgifter, varav en viss procent stoppas direkt i partikassan. Hur kul är det för arbetare med sympatier hos Folkpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna etc. att i valrörelsen översköljas med politisk propaganda i medlemstidningar, i broschyrer och på affischer, där ledarsidor och artiklar talar om vilket parti man ska rösta på? När man sedan ser Wanja-Lundby Wedin och Stefan Löfvén stå i talarstolar sida vid sida med Socialdemokraternas partiledare och förkunna att kampen mot de borgerliga ska tas på gatan, i media och på arbetsplatser, inser man att Stefan Löfvéns utspel om att medlemmarna aldrig ska behöva tveka om att deras bästa går före allt, enbart är ett spel för galleriet.

Hur trovärdiga är facken?

2006 röstade enbart 54% av LO-medlemmarna på Socialdemokraterna, i valet 2010 var det bara 51%. Endast 22% av alla med arbete röstade på partiet. Sifo gjorde en undersökning veckorna innan valet där man ställde frågor till 589 LO-medlemmar och kom fram till att bara 30% vill att facken stöder Socialdemokraterna politiskt och ekonomiskt.

Fackens ihärdighet att fortsätta sin kärlekssaga med S visar att man är efter sin tid. Idag skriver vi 2011 i almanackan och inte 1911. Tiden är förbi då alla arbetare var socialister och alla tjänstemän borgare. Facken lever inte i nutiden och det är ett av skälen till att man tappar allt fler medlemmar. Att man sedan skyller tappet på allt och alla är en annan saga.

Valen 1991-2010

Sifos undersökning