Det svenska biståndsberoendet

  • Sharebar


Pettersson

10 000 – Så många svenskar är beroende av biståndet för sin försörjning. Av alla som en gång tagit sig in i biståndsindustrin är det få som någonsin lämnar den.

Precis som fattiga länder riskerar att bli beroende av resursöverföringar från rika länder kan rika länder utveckla ett eget biståndsberoende. Det har Sverige gjort – politiskt och psykologiskt såväl som ekonomiskt.

Konsekvenserna är bland annat en motvilja mot att utvärdera, granska och ifrågasätta miljardrullningen. Biståndsindustrin är en konservativ bransch som ogillar förändringar och reformer. För att övertyga allmänheten om att dess recept mot fattigdomen är det rätta läggs 180 miljoner kronor ner på opinionsbildning.

I debattboken Det svenska biståndsberoendet - Om intressen och värderingar i den svenska biståndsindustrin gör Pär Krause upp med det biståndsindustriella komplexet.

Pär Krause är ekonom och frilansjournalist med bland annat bistånd och Afrika som specialiteter. Mellan 2002 och 2006 bodde Pär i Tanzania – ett land som är en av den svenska biståndsindustrins verkliga kelgrisar.

Biståndet till Afrika skapar svält och krig. Vi har läst om det i böcker som ”Sveriges afrikanska krig” av Bengt Nilsson eller i ”Pengarna som försvann” av Jan Mosander. Gång på gång har Sverige och andra länder stöttat regeringar som visat sig vara eller utvecklats till mördarregimer. Vi bygger några skolor, ett och annat sjukhus, någon väg här och där, lite vattenreningsverk, håller den värsta svälten borta och pysslar om befolkningen i Afrikas länder. Detta frigör andra pengar så diktatorn som ofta varit en frihetshjälte på vänsterkanten kan leva lyxliv och köpa vapen för.

Professor Paul Collier uppskattar att 40 procent av Afrikas militärutgifter finansieras med biståndspengar. Om det är sant borde svenska skattebetalare dra öronen åt sig och försöka stoppa biståndet och rädda Afrika både ekonomiska och moraliska grunder.

Eller som en åskådare på ett biståndsseminarium sade för några år sedan: Är någon förvånad över att den kommunistiska gerilla man stödjer utvecklas till en kommunistisk mördarregering? 


Kommentering avstängd.