En semestersaga

 • Sharebar


Av Pettersson som tar en repris från juli 2010 som skrevs som insändare några år innan dess men den var inte 99:an intresserad av.

En semestersaga

Det är semester, det är juli, Sverige är som bäst, sol, bad, värme, grillning, gin och tonic. Värme och kanonväder. Hoppas du har det bra.  

Men tänk dig att du är en flykting, du har flytt från det land du är född i, det land där du hör hemma, du har flytt över halva jorden och äntligen funnit fred.

Du har hamnat långt upp i nord, fått en bostad, du blir försörjd av något som kallas skattebetalare som du inte riktigt vet vad det är. Du har fått det bra.

Det är bara ett fel du saknar vännerna och den släkt som är kvar hemma, de som vägrat fly, de som stannat kvar för att försöka bygga upp landet istället.

En dag får du för dig att det är dags att åka hem och hälsa på, ta lite semester eftersom de där som kallas skattebetalare gjort så att du utan att behöva arbeta har lite pengar över. Då upptäcker du att det är minst 3 flygbolag som flyger reguljärt till det land som är för farligt att bo i, du är tydligen inte ensam om att åka hem på semester, många av dem som åker tar även med sig barnen, barn dit det är så farligt.

Nåväl du kan flyga från Stockholm, Malmö eller Göteborg. Du kan välja destinationer som Bagdad, Erbil, Suleimanya med flera orter. Det är inte lätt att välja men alla är direktflyg. Du väljer det ena bolaget, flyger iväg, tittar ut och ser ner över Danmark.

─ Danmark är ett jävla land tänker du. Danskarna tycker det är ologiskt att man vill åka på semester till det land man flytt från och där man riskerar att mördas så fort man sätter sin fot ─ det var i varje fall så du skrev på din ansökan om asyl, det permanenta uppehållstillstånd du fått, det uppehållstillstånd som svenskarna aldrig drar in, däremot gör danskarna det om de kommer på att man ljugit som du gjort, men det är en annan historia.

Jävla rasister, tänker du om danskarna, ler och lutar dig tillbaks i flygstolen, tacksam för att du valde de dumma svenskarna!    

Så var sagan slut, du som tröttnat på Kanarieöarna och Thailand kanske ska funderar på Irak istället. 

Lite tips på den här länken och vill man inte flyga direkt utan är beredd att mellanlanda så finns det mångdubbelt fler alternativ.


2 kommentarer till “En semestersaga”

 • hane skriver:

  Jag frågade min kommun om det förekom att socialförvaltningen betalade för invandrares semesterresor till landet de flytt ifrån och svaret blev ”deras policy var att normalt inte betala för utlandsresor”, men ett ja eller nej gick inte att få!

 • Stefan K skriver:

  Hur är det storyn går:

  På Arlanda kan man se två köer med irakier.
  Den ena kön med irakier som just kommit till Sverige för att fly undan krig, hot och trakasserier.
  Den andra kön med irakier som redan fått PUT och som nu köar för att åka på semester till samma område som de i den andra kön just flytt ifrån.