Etiopiska stoppas från att tävla för Sverige i OS

 • Sharebar


Av Pettersson

Världssjärna får inte vara med: ”Hon skulle ha varit anmäld senast 12 maj” I går fick Sverige hopp om en ny, oväntad OS-stjärna.

I dag släcktes det. Abeba Aregawi, 21, får inte tävla för Sverige i London i sommar. I går berättade skittidningen att Sverige, lika oväntat som plötsligt, kunde få ett riktigt medaljhopp i sommarens OS i London.

Abeba Aregawi, 1500-meterslöpare från Etiopen som anses vara en av världens bästa på distansen, som bor i Sverige och tävlar för Sverige, kunde via en ny regel få tävla för Sverige i sommar. Men nu blir det inte så.

– Nej, hon skulle ha varit anmäld senast den 12 maj och nu är hon inte tillgänglig även om hon skulle få svenskt medborgarskap, säger SOK:s presschef Björn Folin till SVT Sport.

12 maj är dagen då IOK satt som deadline – för att bland annat ordna med ackrediteringar och att hinna klara ut frågor med Etiopiens olympiska kommitté.

Finns inga gräddfiler – Enligt Björn Folin är det ingen miss från varken SOK eller Svenska Friidrottsförbundet, Aregawi måste bli svensk medborgare innan processen kan börja.

– Det är en process som migrationsverket har, det följer helt andra lagar. Vi kan inte agera tidigare. Vi följer svensk lagstiftning, det finns inga gräddfiler för idrottare i det här landet, säger Folin. Han berättar vidare att förbundet har haft koll på Aregawis talang, men inte kunnat påverka proceduren.

-Pettersson undrar om skittidningen slutat gilla olika och tror att alla är svenskar så att alla guld hamnar i vårt land. Abeba Aregawi är etiopisk medborgare och ska tävla för Etiopien i OS, vill hon bli svensk medborgare ska samma regler gälla för henne som för alla andra hur fort hon än springer. 


6 kommentarer till “Etiopiska stoppas från att tävla för Sverige i OS”

 • Lars Å Månsson skriver:

  Kanske söker Absurdistans idrottsförbund nu vidga vyerna ytterligare,och har då funnit Afrika,som lämplig kontinent för ungdomssatsning.
  Måhända har Zlatan och Jugoslavien inte uppfyllit måttet,som man förväntat sig vid fotbolls-EM !
  Det fanns väl en Arab som hette Mohammed,som saknade bussbiljett,och därför bruka springa långa sträckor ? Var/är han föööör långsam,att sända till London ??

 • SM811 skriver:

  Självklart, är man inte svensk medborgare så tävlar man inte för Sverige.

 • xbenedictx skriver:

  Alla dessa idrotts”stjärnor”, och som många ”vuxna” personer har som idoler, och som skall göra propaganda för Sverige, för tankarna till DDR, Sovjet, Nordkorea, Kuba, Kina.

 • Lars Å Månsson skriver:

  I brist på annat”spisar fan flugor”,heter det ju !!

 • Uffe A skriver:

  Ja och pillren satte sig i rumpan.

 • allemand skriver:

  Vem minns inte en speciell Ludmilla som fick speciellt svenskt medborgarskap och tidningar höjde henne till skyarna.

  Sedan visade sig att hon åt mer piller än mat då blev det tyst.