Kalla fakta om mc-jakten

 • Sharebar


Av Pettersson

I kvällens program kl. 21:30 i TV4 tar tv-programmet Kalla Fakta man upp fallet med mc-föraren Christopher Andersson som omkom efter att ha blivit jagad av polisen. En jakt som slutade med att han kraschade in i en vägbom vid Årstalänken i Stockholm.

- Pettersson är övertygad om att Kalla Fakta kommer att försöka skylla på polisen och av allt material de har kommer de att klippa ihop intervjuer och filmmaterial som passar deras sensationslystnad. De har ingen som helst ambition att visa verkligheten.

Titta på filmen och bilda er en egen uppfattning…

Polisens film visar att motorcykeln körde i över 200 km i timmen innan jakten ens börjat. Andersson kryssade mellan bilar och olika filer bland annat i bussfilen i över 200 km i timmen. Polisen försöker ta upp jakten men farten är för hög och polisbilen får ge upp.

En helikopter tar så småningom över och ger anvisningar till polisbilen. När olyckan inträffar är polisbilen en mil från Andersson och hans 17-årige flickvän som sitter bakpå.

Kör man en motorcykel utan nummerskyltar i över 200 km/timme mot rött ljus, dessutom på bakhjulet vissa sträckor och skakar av sig en polisbil och dessutom försöker köra ifrån en polishelikopter får man nog skylla sig själv.

Christoffer Andersson valde själv, han stannade inte utan körde själv in i döden trots en 17-årig flickvän på bönpallen men hon överlevde som tur var. Flickvännen Veronica skyller dock allt på polisen trots att hon klivit på en mc uta registreringsskyltar och borde haft möjlighet att stoppa sin pojkvän eller kliva av tidigare.

YouTube Preview Image

31 kommentarer till “Kalla fakta om mc-jakten”

 • Lars Å Månsson skriver:

  anna:
  ”Lite” är allt för blygsamt..Vi lite äldre gör sååå gott vi kan,men ibland går det över våra förmåga,att förstå er yngre !!Inte bra vid MMS och SMS,Klingetoner m.m.,Men eftersom vi också en gång för länge sedan,(när Klara-kvarteren stod kvar)fanns på jorden,har vi fått lära oss att leva med viss förståelsen …

 • anna skriver:

  Kuutberikarna?
  Jag är ungdom och skriver mycket sms och så, då blir det väldigt mycket förkortningar , kan ju vara lite svårt för er lite äldre att hänga med då :)

 • hane skriver:

  Anna:
  Grattis till superhörseln!
  Jobbigt att läsa ditt sätt att skriva:
  lr, ja, dom, man får gissa sig fram.
  Tillhör du kuutberikarna?

 • anna skriver:

  Ja, ja hör en helikopter om ja sitter i bil, buss lr är inne å lyssnar musik/ser på tv ..

 • hane skriver:

  Anna:
  Jag förstod när jag skrev det att du skulle missuppfatta. Så här är det: helikoptern flyger på en höjd av 200 meter, men den flyger ju inte rakt över utan ligger ju bakom (fast uppe i luften). Sedan låg den säkert 200 m bakom och med lite matematik (Pytagoras sats) blir det 300 m IFRÅN mc:n. Eller för att var exakt med ovangivna mått: 283 meter. Så du hör en helikopter i bilen eller på bussen??

 • anna skriver:

  Hane: i tidigare inlägg från dej va de 200m ?! En helikopter hörs väl mer lr mindre alltid?!

  pettersson: så kanske de är, men dom flesta har upprepande ggr menat på att ja tycker andersson är helt oskyldig å har inte gjort nå fel och att jag typ klandrar polisen för hans död.. Och det har jag aldrig sagt lr menat !!

 • Pettersson skriver:

  Anna, vi förstod nog allihop vad du menade men vi höll inte riktigt med dig. Det är en liten skillnad.

 • hane skriver:

  Policyn gäller väl bara i tättbebyggt område.
  Ghostriders framfart har jag sett även i verkligheten och det är riktigt otäckt att bli omkörd av mc som kommer i 250km/h.
  I verkliga meter var helikopern minst 300 meter från mc:n och då hörs den inte!

 • anna skriver:

  Law of the land: tack, äntligen nån som riktigt förstår va ja menar å försöker få fram!! :) instämmer i allt du skriver !! Är oxå intresserad å få läsa ”hane”s svar på din fråga …

 • Law of the land skriver:

  @”anna”
  Tack för att Du nyanserade debatten:
  Tycker att båda ”lägren” har sina poänger!

  Eftersom jag själv är ”hojbuse” så kan jag kanske bättre och mera okritiskt förstå ”anna” som kritiserar polisen.
  Kommer ihåg en dödsolycka i Järna för några år sedan, där en nybliven körkortsinnehavare fick ”snutjagen”, och dog i den efterföljande jakten (hittar ej länken).
  Finns dussintals exempel som bekräftar tendensen.
  Känner igen mig lite i ”gärningsmannaprofilen” från förr: ung, rastlös, lite som en odödlig ”James Dean i klassikern Ung Rebell”.
  ….Been there, done that!

  I detta fall är killen körkortslös, men med ett brinnande intresse för hojåkning och med tävlingslicens för banåkning.
  MC-föraren Christopher startade något han inte kunde slutföra, och fick plikta med sitt liv.

  Hur ska han kunna veta att hetsjakten avbrutits, när han fortfarande hör helikoptern?

  Vilken hänsyn tar polisen till passageraren, som har lika liten påverkan på förloppet som en smörklick i helvetet?

  Som Pettersson så riktigt för fram, så måste regler och lagar efterlevas och brott beivras, denna filosofi utgör grunden i ett tryggt samhälle.
  Inget tvivel, föraren gräver själv sin grav, …men tar polisen ansvar för passageraren?

  Såg först original-filmen på Bike.se:
  http://www.bike.se/nyheter/video-polisens-material-fran-dodsolyckan-i-stockholm-93941

  En fråga till ”hane” som enl. tidigare kommentar varit polis, vart har policyn att inte jaga flyende i höga hastigheter tagit vägen?
  Får intrycket att polisen jagar mera prestige och poäng,
  http://bloggar.aftonbladet.se/polisgranskning/2012/04/pinnjakten-fortsatter-trots-stopp-fran-rps/
  …än grova brottslingar?

  P.S.”Hane” Jag är åxå grymt impad av polisens körskicklighet!

  Nu är mina länkar begränsade till 2, men sök på Youtube efter ”ghostrider” så får ni lite extra ”pirr i magen”!

 • Lars Å Månsson skriver:

  Efter Pettersson`s kloka ord,finns väl bara att tillägga,att TV o.Press med alla medel söker,göra en höna av en fjäder..Det som tycks gälla för PK-medierna är,att söka ställa sig på ”brottslingens” sida,och med alla medel förvanska verklighetens bild…Samma tendens märks i alla andra sammanhang,tårarna flyter sällan för offren i ”nya Sverige”.
  Detta är inget unikt i och för sig,i alla länder påverkar en STATS-styrd press,allt inom alla områden !! Det viktiga är då,att vara uppmärksam på vilket budskap,man vill söka indoktrinera oss med…

 • anna skriver:

  Pettersson: ja säger jju att han hade ett ansvar å han gjorde fel , hade int han kört som han gjorde hade detta aldrig hänt.. Klart dom ska försöka stoppa han men dom skulle gjort de i stan när dom hade möjlighet, alla vet ju att dom har int en chans att komma ifatt när mc drar iväg för fullt.. Å just de som ja nämnt så många ggr innan, dom fick order om att avbryta å fortsätter ändå att köra som dårar , som rriskerade livet lika mkt på sej själva å andra trafikanter som mcföraren gjorde …

 • Pettersson skriver:

  Anna, du har rätt när det gäller en stor del av våra polisinsatser. De har blivit flera tusen fler och fått miljarder i extra anslag de senaste åren men klarar trots detta upp allt färre brott. Men när det gäller mc-föraren så är det hans ansvar och ingen annans. Att plocka bort nummerplåten och ge sig ut på gatorna visar bara att han hade en enda sak i huvudet och det var att busköra och det måste polisen försöka stoppa. Var tror du händer om de inte jagar sådana dårar? Då kommer det att bli fler som kör som Andersson och det slutar med att någon oskyldig, kanske ett barn blir dödat och då får polisen skulden för att inget göra.

 • anna skriver:

  Lars: nu är det ju tydligt att du har missat en del av det jag skrivit! Jag har aldrig menat på att mcföraren e oskyldig, han har ansvar och har gjort fel han oxå .. De säger ja inge annat om.. Å ja har me skrivit att ja tycker inte polisen ansvarar för hans död! Det jag menar å vill få fram är att polisen har me gjort fel å hade kunnat agera annorlunda. Om mcföraren utsatte andra trafikanter för mordföörsök gjorde polisen oxå de , spec efter att dom hade fått order om att avbryta jakten men fortsatte sicksacka mellan bilar å köra över 200 för dom tyckte de va kul, de e lika mkt fel som de är av mcföraren att köra på tok för fort.. Och det att dom tyckte de va kul å att jakten faktiskt va avbryten finns ju på filmen från civilbilen å de är inget somm press lr tv4 har ändrat nånting på.. Sen förstår ja inte heller varför dom int stoppade han inne i stan när de va låga hastigheter å han stod still.. Där menar ja på att dom gjorde fel val .. Ja säger ingenting om att mcföraren gjorde rätt lr att så för de gjorde han inte men polisen gjorde oxå fel och det är just det ja vill få fram.. Å att dom aldrig kan erkänna sånna saker .. Alla sääger att , ja men poliser är bara människor precis som dej å mej men ja trodde de va mänskligt att göra fel och att dom då borde kunna erkänna att de blev lite galet, vi körde lite för fort m.m de finns så många, blandannat ni här som tycker att polisen aldrig gör fel, dom gör ju bara sitt jobb.. Men dom gör fel, de är ju bara de ja försöker få fram..
  Sen att det är befäl som bestämmer va som ska ja göras, befäl e ju oxå poliser !

 • Lars Å Månsson skriver:

  anna:
  Tråkigt för dig att ha hamnat på ”fel”sida.Men att därför skylla det hela på de enskilda poliserna,som enbart följer sina arbetsorder,är som jag ser det fel.Du måste själv söka skapa dig en uppfattning,och inte låta dig förblindas av en vinklad TV o.Press.(i ett sådant reportage som TV4 visade,kan mycket ”klippas” samman,och därtill visas upprepande ggr)
  Det du betraktar som jakt på en ”oskyldig” mc-förare,uppfattar jag som ett mordförsök mot andra trafikanter…Men i motsats till dig från mc-förarens sida !!
  Dessutom skall du veta,att vad den enskilda polismannen skall ägna sig åt,är det deras befäl/chefer som bestämmer..och ovanför befälen sitter regeringen och styr det hela.Alltså måste du förstå,att det i slutändan är politikerna,som avgör på vad man skall koncentrera landets polisiära insatser !!

 • anna skriver:

  Lars: nej de e inte de ja säger ! Ja säger att gör dom fel ska dom kunna stå för de .. Sen kan dom ju ägna sej åt vettiga saker ist för t.ex stoppa vanlig svensson å ge böter för att han/hon kört 5 för fort.. Lr bara lika bakom en hel kväll å trakassera för att man ska göra minsta lilla fel så dom har nå å sätta dit en för.. Lr gå å sparka sönder lampor på lastbilar för att dom inte har nå annat å påpeka på , då fixar dom de själva å skriver ner trasigt bromsljus lr liknande.. Varför ägnar dom sej int mot den riktiga brottsligheten ist? Jo dom e fega å de e svårare så lättare att trakassera svensson för att komma upp i statistiken.. Å i detta fall, varför stannar dom han inte inne i stan när dom vet att dom har inte en chans att hänga på ute på dom större vägarna..? Jo för dom tycker de va kul, kul att köra som en dåre äveen om dom är 1mil bakom mc å jakten ska vara avbryten..
  Jag har aldrig fått hjälp av polisen å alltid blivit bemött me en sjukt tråkig attityd å då har ja varit ”offret” …

 • anna skriver:

  Hane: så du tycker det är helt ok att polisen kör över 200 å sicksackar mellan bilarna även EFTER attt dom fått order om att avbryta jakten bara för att dom tycker de e kul? I de fallet måste väl för faan ändå vanliga hastighetsbegränsningarna gäller.. Deras uppdrag är avbrytet ju !! Va ere som e så svårt att erkänna att de kanske int va så smart av dom å dom gick över gränsen där .. Ja säger inte att dom ansvarar för hans död, men ja förstår inte varför polisen har så jäkla svårt att erkänna fel å vill mörka så mkt.. Stå för de dom gör för tusan!

 • Lars Å Månsson skriver:

  anna:
  Du anser alltså att ANARKIN skall segra även i detta fall ? Tycker du inte att vi skall avskaffa hela polisorganisationen,och låta landet fortsätta på sin väg mot total laglösthet?
  I slutändan måste vi då själva beväpna oss,likt Wild West…Ni yngre bestämmer själva er framtid,men tro inte ordet FRIHET,är det som glorifieras i svenska PK-pressen..tvärtom!!!

 • hane skriver:

  Lite lektion:
  Enligt trafikförordningen (1986:1276) kap 11 framgår att polisen i sin tjänsteutövning får bryta mot vissa bestämmelser.

  I brådskande tjänsteutövning får polisen dessutom köra fortare än de absoluta hastighetsbestämmelserna. Man får aldrig bryta mot de relativa hastighetsbestämmelserna som talar om väglag, fordonets beskaffenhet, förarens allmäntillstånd osv.

  I trängande fall får, under iakttagande av särskild försiktighet, polisen underlåta att följa föreskrifter som inte särskilt gäller polisen.

  I 8 § framgår att polisen får kräva fri väg genom signal med föreskriven larmanordning.

  Med andra ord får polisen köra mot rött ljus vid vissa omständigheter utan att använda blåljus och siren. I de flesta fall används dessa larmanordningar men det finns vissa uppdrag där det kan vara olämpligt att påkalla uppmärksamhet att polisen är på väg.

 • anna skriver:

  Och att han bara ville leka me polisen .. Då kan man ju vända de oxå att polisen ville leka me han, dom hade chansen att stanna han inne i stan i början när han t.o.m stod stilla framför dom! Men de gjorde dom inte , dom ville att de skulle bli en jakt av de hela , de e ju bevisat genom filmen att dom tyckte de va kul !! Du förstår inte hur folk kan va så dumma å ta flickvännen å mammans sida , ja förstår inte hur folk kan vara så dumma att dom inte tycker polisen har gjort nå fel alls !!

 • anna skriver:

  Ja säger inte att han inte gjorde nå fel, han har själv ett stort ansvar! MEN polisen har oxå gjort stora fel .. Dom körde ju lika vårdslöst som han å de utan blåljus , har dom int blåljus på så gäller samma hastighetsbegränsning som för alla andra! Och det är tydligt att dom överstiger den begränsningen kraftigt! Även efter de blev beslutat att dom skulle avbryta jakten körde dom öveer 200 å sicksacka mellan bilarna! Dom vet om att dom har gjort fel därför fanns det plötsligt inga filmer , den från helikoptern va tekniskt fel å den från civilbilen fanns först inte heller förrens den läckte ut på nätet för några dagar sen! En vanlig svensson får int köra 5km för fort , då blir de böter men grisarna får tydligen göra precis som dom vill.. Reglerna ska väl gälla som lika mkt som för alla andra.. Dom skulle stanna mc:n dels för fortköörning när dom själva kör nästan lika fort , får inte ihop den ekvationen!!

 • Jakob skriver:

  Vilket skämt, han VILLE ju uppenbarligen leka med polisen, hade han bara velat komma undan hade han chansen på nynäsvägen söderut, men han upplever säkert att han är kung och vänder tillbaka till stan för att leka lite till med polisen…
  Sen har han chansen igen i Södertälje men vänder återigen tillbaka mot stan… Snacka om KUNG bland polarna…
  Jag fattar inte hur folk kan vara så jävla dumma att dom går på Veronica och mammans linje…

 • anna skriver:

  Visst föraren har ett ansvar å gjorde fel men de har även polisen gjort! Civilbilen som tog upp jakten kör lika vansinnigt som mc:n, det faktumm att dom kör närmare 250 på 70väg utan blåljus gör att dom utsätter lika många för fara som mc:n gör! Senn att jakten så kallat avbryts men ändå så är flera poliser på plats efter några sekunder?! Och det faktum att helikoptern säger att dom har filmat allt men när det blir en utredning på allting så , ojdå de har visst inte filmat nånting, tekniskt fel heter de visst…BULLSHIT!! Sen att polisen undviker vissa frågor och vägrar svara å försöker gå runt frågor är bara ett tecken att dom vet att dom har gjort fel men är för fega för att erkänna de å stå för de!!

 • hans s skriver:

  Som privatperson kan jag inte accepptera att bli
  omkörd av MC i den här farten. Som nämts här så körde föraren mycket fort innan jakten.

  En sak att önska är att helikoptern jagade till mcbensinen tar slut. Då skulle en polis fira sig ned i rep från helikoptern och gripa personen.

  FörareMC blr ersättningsskyldig för helikopterns
  flygtid mm.
  Kanske orealistiskt förslag men hur skall det annars gå till ? Helikoptern skall ju hålla sig
  osynlig för bästa resultat.
  Lycka till polisen, ni gör ett bra jobb.

 • Joakim Eriksson skriver:

  Tragiskt med såna här olyckor, Dock så anser jag att även polisen gjort ett stort fel! Dom hade alla möjligheter att få stopp på jakten vid Sveavägen, Om dom bara putat till han med bilen där! så hade han garanterat tippat hojen och dom båda på hojen fått skrubbsår och kunnat gripas.(men det är lätt att säga sånt här med facit i hand) Förövrigt så gjorde dom helt rätt att jaga föraren, För i dom hastigheterna så är det som en yxa i ett vedträ när man kör in i någons bil, vilket har skett! med många omkomna, Eftersom han körde som en dåre, polisjakt eller inte! Så måste han stoppas. Så tur i oturen att bara en person som omkom denna vansinnesfärd!

 • allemand skriver:

  @hane, exakt, det är därför jag vill poängtera att det är nog inte det enda hon är kapabel till att förvränga med hjälp av slask-kanalen TV4.

 • kjelle skriver:

  Skandaljournalistik där kriminellt slödder ska upphöjas och polisen dras i smutsen.

 • hane skriver:

  Jag kollade på helikopterns flygrutt dagen efter på nätet och kunde konstatera att den var på minst 200 m höjd och inte 25 meter som Veronica sade. Att försöka köra ifrån en helikopter tyder ju på lite för lite hjärnceller!

 • Lars Å Månsson skriver:

  Hane:
  I dagens Sverige skall vi aldrig sluta förvånas !!
  Kanske kan hon bli en av dem,som får komma in på Polisskolan…bakvägen !!Modet besitter hon uppenbarligen,efter mandomsprovet bak på Mc`n i 200 knutar !!!

 • allemand skriver:

  Flickans påstående att helikoptern var på låg höjd och jagade dem är helt osant och en stor lögn. Vi får se om hon påstår det igen.

  Hans familj och hon försökte få ut skadestånd, men blev tack och lov nekade detta.

  Jag tittar inte på skräpkanalen TV4 så jag får inte veta vad de ljuger ihop.

 • hane skriver:

  Som f d polis är jag imponerad av polisbilsförarens körskicklighet. Själva jakten är ju bara några minuter på Nynäsvägen till avfarten mot Trollbäcken. Därefter är ju polisenbilen utanför synhåll för mc-föraren och då kan det väl ändå int var jakt? Veronica som satt på bakpå mc:n hade skrivt på sin blogg att hon ville bli polis, vilket skämt. Fast det skulle inte förvåna om hon blir antagen!!