Kul tur med dryckeskultur

  • Sharebar


Av Eva-Marie

Då var helgen över och vardagen har tagit vid men jag minns tydligt vad jag gjorde i lördags. Jag var på en utfärd i ölens tecken. Bussen stod och väntade på oss vid Gustav Adolfs torg i Malmö och chauffören styrde kosan mot nordligare trakter närmare bestämt systembolaget i Kristianstad. Alla fick en öl ombord och vi blev alla glada/gladare.

Under medeltiden började det bildas så kallade gillen, vilken var en kristen omvandling av tidigare offerritualer och dryckesfester. Man fortsatte helt enkelt att samlas i samhällena för att dricka öl under rituella former men nu under annan religion. Nu var inte denna busslast iväg på varken religiös dryckesresa eller någon offerrit utan för ett studiebesök på ett mikrobryggeri.

Ölet som man då på medeltiden drack under sina gillen provades av utvalda ölkännare några dagar innan festen. Om det godkändes var det straffbart att senare klaga på ölet. Så strängt var det inte i Lördags utan det var fritt att gilla både lika och olika.

Då på medeltiden fick man dricka hur mycket man ville efter att ha betalt inträdesavgift till gillet. Man kan gissa att det blev konsekvenser av ett stort intagande av denna dryck. Förr hette det att man var ”till öls” nu kan man enkelt säga full eller varför inte dyngrak? Jag vill tillägga att detta var inte en fylleresa utan jag var omgiven av bryggare och idel ölfinsmakare.

Ni ser flaskan på bilden och det var min bussöl. Jag dabbade mig direkt, det pös, det sprutade och jag behövde hushållspapper. Satan i gatan, kan man kalla det för alkoholmissbruk? Jag har tur som lever i 2000-talet och slapp att böta 6 penningar för spilld öl och inte somnade jag heller på hela resan för då skulle det i dåtidens penningar kostat mig ett örtug/silvermynt.

Lite rund under tofflorna får jag erkänna att jag blev men jag spydde inte i gillehuset (bussen) för då som medeltidsmänniska skulle jag behövt böta ett halvt öre, göra rent efter mig och lägga det på minnet att jag betett mig som ett fyllesvin.

Förr i tiden var varje bonde enligt lag skyldig att odla humle och det var inte förrän 1860 som man slapp det. Det bryggdes öl så att det stod härliga till och det var en nödvändighet för folkhälsan. Alla kunde brygga, det var en allmän kunskap som att stoppa korv ungefär. Orsaken till all denna öltillverkning var att dricksvattnet var dåligt men bryggde man öl då kokte man vattnet därav bättre hälsa(?). Man lär så länge men lever och detta var ett stycke svensk historia. Nu ploppar det upp mikrobryggerier lite varstans och i min källare finns ett.

Svensk historia och svensk kultur och med på denna resa fanns idel entusiaster som för vidare kunskaper. Det var en underbar tur på många sett i glada vänners lag. Ni som undrar vad vi gjorde på systembolaget, vi provianterade  av mikrobryggeriets sortiment. Får endast inhandlas enligt svensk lag på apoteket röda näsan. Inget att tjafsa om för det är så det är.

Nu blommar vitsipporna i Skåne och öl är hälsa, hälsa ofta.


2 kommentarer till “Kul tur med dryckeskultur”

  • Naivtive skriver:

    Shimay gör så man nästan blir lite religös, men det var kanske de fromma flintisarnas avsikt?

  • Pelle P skriver:

    Shimay som du drack på bussen är inte att leka med. Bryggd av Trappitsmunkar i Belgien. God är den med.

    http://www.chimay.com/en/en.html?IDC=27