Sjöbos solkade rykte, Malmöbor flyttar dit

 • Sharebar


Av Eva-Marie

Ibland när man….jag menar ofta när man sitter och läser tidningar så får man en känsla av att kan det stämma? Är det riktigt sant eller finns det fler förklaringar och i så fall vilken är den rätta? Kanske det finns två sidor av myntet? Det brukar vara så att det finns flera förklaringar. Vi medborgare i konungariket Sverige får än så länge ha olika åsikter om tingestens ordning eller om du heller vill kalla det för oordning.

Igår kunde man läsa i Skånska Dagbladet om Sjöbo och att de fortfarande går och dras med ett solkat rykte om främlingsfientlighet. Det var där som man en gång i tiden hade en folkomröstning om man skulle ta emot flyktingar. Vi kommer väl alla ihåg att denna skånska kommun blev pestflaggad för att de var så fräcka att de hade en demokratisk folkomröstning om man skulle ta emot nya svenskar.

Så här långt efteråt kommer jag faktiskt inte ihåg hur det gick men enligt Sjöbos utvecklingsstrateg Monica Strömbeck vill ”Sjöbo helst glömma det som var och fokusera på sådant som värderas högt av de målgrupper som man vill locka till sig. Tyvärr lever den gamla bilden kanske kvar utanför Sjöbo, men i kommunen är det inte så längre”

Artikelförfattaren som jag inte vet namnet på hävdar att, ”Främlingsmotståndet är historisk börda när Sjöbo bygger sitt nya varumärke som en modern kommun med mångfald och att ryktet solkas av främlingsmotståndet”. Sjöbo vill helst glömma det som var och fokusera på sådant som värderas högt av de målgrupper som man vill locka till sig. Bra skola (!), barnomsorg, kultur(!!??), bra bostäder och formidabel natur.”

Vad säger då en politiker om saken, vad är Lars-Inge Larssons (SD) förklaring från sin synvinkel och han skriver under rubriken ”Skånska dagbladets stolle reportage”. Jo han kommenterar artikeln så här” Skånska Dagbladet har helt missuppfattat situationen . Människor som flyttar till kommunen kommer ofta ifrån Malmö och flyttar därifrån för att undkomma det kaos som där råder. Sjöbo ter sej då som en idyll tack vare vårt låga flyktingmottagande. Jag och många kommuninnevånare är stolta över Sjöbos historia och tänker med vördnad på Sven-Olle Olsson som var en mycket omtyckt politiker.”

Sven-Olle (C) var den politiker som fick ge rasismen ett ansikte och vi stadsbor skakade på våra huvuden åt denna bonde som inte insåg det fördelaktiga och fina med mångkulturen. För vi hade ju just placerat flyktingarna där inte vi själv ville bo och vi valde själv när vi skulle äta falafel och titta på orientaliska danser vid nån folkfest eller festival. Vi storstadsbor kände oss solidariska så länge vi inte kände personligen av de nya svenskarna. Vi etniska svenskar var fortfarande i majoritet i de flesta bostadsområdena.

Sedan har det rullat på och det snurrar på i en allt snabbare takt. Vi ser ”avslöjande” reportage på TV vi ser vår verklighet runt omkring oss och vi känner inte längre igen oss. Det är då orter som Sjöbo passar att flytta till. Utvecklingsstrategen återigen ”En stor grupp unga familjer ser Sjöbo som ett tydligt alternativ till flerfamiljsboende i storstäderna. Hus- och markpriser är låga och det finns gott om plats. De inflyttade söker lugn och ro och nära till naturen.”

Lugn och ro………  Unga familjer från storstäderna flyr….. eller välj att kalla det för flytta och kan vi klandra dem? Våra barn och barnbarn tar sitt pick och pack och drar till Sjöbo. Vad har vi ställt till med? Som man bäddar……..


7 kommentarer till “Sjöbos solkade rykte, Malmöbor flyttar dit”

 • ollirein skriver:

  Ja du medelklassare, även solen har ju fläckar och jag brukar inte falla i den här fällan, men nu gjorde jag ju det. Tyvärr kan inte jag gå in och rätta, då det endast är det jag skriver inlägg till, som jag kan gå in och rätta och kommentarer till det jag har skrivit, även andras, så nu får du nog vara aktsam för att gå in på mina domäner den närmaste tiden.

 • Medelklass skriver:

  Olli – du vill helt säkert kolla upp skillnaden mellan enda och ända i helgen :-)

  Ha det gott!

 • ollirein skriver:

  Det bästa vore naturligtvis att alla svenskar flyttar ut ur Malmö och bosätter sig i ännu inte islamiserade delar av vårt land. Sedan ska vi se om nysvenskarna kan hålla uppe välfärden, någon överföring från andra delar av vårt land ska inte få förekomma. Höga Elektrifierade stängsel runt Staden och minutiös noggrannhet vid den ända ut-och inpassagen till staden vid västra stadsgränsen. Här ska den nödvändiga trafiken passera, genom att förare byts mellan inkommande och avgående fordon, så att inga personer lämnar den nu nästan helt islamiserade staden, där endast AFA, Suf,V och Mp har några svenskar som kan hjälpa araberna att få snurr på verksamheten.Undrar hur länge det skulle gå?

 • malmo skriver:

  Hej osborn jag Vellingemoderaterna fick smaka piskan och det rejält tydligen. Det var ynkligt att höra Ljungmans förklaring efter Slingmans besök.

  Undrar om inte Sven-Olle blev utesluten ur C efteråt?
  Eva-Marie

 • osborn skriver:

  Sven Olle var en rakryggad man han gav inte efter för alla påtryckningar från Centern Centralt utan folkomröstningen fick äga rum. Se bara på Vellinge Moderaterna som vek ned sig när axelmakten i Stockholm beordrade dem att lägga sig platt.

 • malmo skriver:

  Hej Leif där satte du tummen på något som inte jag tänkt på.
  Får man flyktingstatus med tillhörande förmåner??
  En Malmöbos fykt och Sjöbos öppna famn för oss ”stabor”. Får vi hus/lägenhet/kontokort/busskort/sjöboskånska för invandrade malmöbor jag undrar…..
  Eva-Marie

 • Leif skriver:

  Frågan man ställer sig är om man flyttar från något eller till något. Det låter ju bra det som utvecklingsstrategen säger men är det sant. Har Sjöbo blivit ett ”flyktingläger” för folk som flyr våldet i Malmö? Det är den frågan som kommer i mina hjärnvindlingar när jag läser det du skriver. Bra inlägg skall jag också berömma dig, Eva-Marie, för. Det fick mig att tänka till. Kanske skall man fundera på flytt, förlåt det skulle vara flykt, från våld och kriminalitet. Får man flyktingstatus och därmed alla de förmåner som kommer med det?