Zebraattack!?

 • Sharebar


Av Eva-Marie

Jag har gått och funderat några dagar på en krönika av Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri som hon skrev angående serien om Malmö med namn ”Malmöpolisen”. Hon värnar både om djur (läs apor) och de kriminella men polisens arbete och SVTs skildring av min stad ger hon inte mycket för.

Ordet apejävel myntades vid kravallerna i Rosengård för några år sedan och vi kunde alla se……men det primära var att vi skulle höra att polisen i en trängd situation sa ord som skulle stannat inom fyra väggar. Polisman Paul Juhlin gjorde ett starkt intryck på mig, jag vet vad han pratar om. Jag har känt samma fruktan bland samma sorts apajävlar som beskrives i tv programmet. En bister sanning.

Killen som med ett djuriskt betéende gick till attack hade en randig tröja och borde mer rättvist ha blivit kallad för zebra, enligt Rakel!!?? Nu tror ju inte jag att Rakel någonsin sett ett enda naturprogram om vilda djur i Afrika eller varit med på lektionen om vilda djur. Det är något som inte stämmer, det kan vara den mediala förnekelsen och oviljan att ta ställning mot kriminalitet. Nu skall vi i korus ropa rasism!

Nu kan jag inte låta bli utan sitter här och tänker på apor kontra zebror. När såg vi senast en flock zebror gå till attack? Ni som varit på safari vilka var det som klängde, klättrade och knäckte vindrutetorkare och backspeglar? Vilka djur är det som visar tänderna, går till attack och knycker grejer från turister och butiksägare? Zebror? Att killen hade randig tröja gör honom inte mindre aplik för det, eller?

Man blir så trött, ledsen och arg när man slår upp tidningen och läser om ännu en människa som blivit utsatt för våldsbrott i min stad Malmö. Rakel Rakel var är du? Vilka slutsatser drar du om det rådande misserabla klimatet i staden? Är  det en ”våldsfantasi” Fantasi och förnekelse för vissa men verklighet för andra:

Vid 21.30-tiden överfölls en gravid kvinna nära Klaffbron i Malmö och rånades på sin handväska. ” Rånaren slog nere henne och använde även tårgas eller pepparsprej”, säger Malmöpolisens inre befäl Mats Attin.

Kvinnan tog sig dock upp och sprang efter rånaren. Mannen lyckades undkomma. Under tiden larmade hon polisen som tog sig till platsen för att ta upp jakten efter rånaren.

Någon misstänkt rånare lyckades polisen inte hitta. Enligt polisen fördes kvinnan till sjukhus med ambulans.” Vi har rubricerat ärendet som grovt rån”, säger Mats Attin.

Sydsvenskans kulturchef har antagligen själv  inte kommit i kontakt med stadens våldsamma klientel när man kan skriva ”Detta är inte Malmö, detta är en våldsfantasi om Malmö som tjänar vissa politiska syften. Ibland stämmer det tyvärr, man blir dummare av för mycket teve. Man blir dummare av för mycket tidningen Sydsvenskan. Man blir dummare av för mycket mediefolk som tjänar ett politiskt syfte. Vilket?

Bilden får symbolisera vad jag anser om hennes krönika.

sydsvenskan


4 kommentarer till “Zebraattack!?”

 • Ruben skriver:

  Haha… Kul att du upptäckte det också.
  Läste även Stefan Bergmarks krönika i Skånskans B.Del. idag (29/4)även han har återgett det korrekt.

 • malmo skriver:

  Tack Ruben för påpekandet. Jag erkänner mitt misstag och jag håller med dig vi får inte förvränga vår vackra skånska :)

  Jag har nu lyssnat mer aktivt och gjort en rättelse.
  Tack annars för ditt beröm, kul att ha daj här.
  http://www.youtube.com/watch?v=qxyJh7QqxMw
  Eva-Marie

 • Ruben skriver:

  Hej!
  Tack för en väldigt intressant blogg.
  Måste bara göra en liten reflektion som jag retat mig på den sista tiden.
  Varför i hela fridens namn kan du inte skriva som polismannen i realiteten verkligen säger. ”Apejävlar” inte ”Apajävlar” Det är ett typiskt Malmöuttryck,som förvanskats av de flesta medier.

 • allemand skriver:

  E-M, vi får be till någon högre makt, vem vet jag inte, att denna ser till att ändra klimatet i pressen.

  Birro har börjat, men tyvärr är han lite av en stolle dock. Till det händer något är det viktigt att ingen köper skräpet eller klickar på länkar tillhörande tidningen.